Kıbrıs Üniversitesi KIOS Araştırma ve İnovasyon Mükemmeliyet Merkezi, AB tarafından Horizon Europe araştırma ve inovasyon programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa enerji sistemini dijitalleştirmeyi amaçlayan "TwinEU" başlıklı amiral gemisi bir araştırma projesine katılıyor.

Kıbrıs Üniversitesinin açıklamasına göre, TwinEU projesi, ulusal elektrik şebekelerinin Dijital İkizlerinin entegrasyonuna dayalı bir Pan-Avrupa elektrik sistemi Dijital İkizi (DT) konsepti oluşturmayı, elektrik alt yapısının güvenilir, esnek ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamayı ve aynı zamanda Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımını hızlandıracak yeni iş modellerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

 

Avrupa Enerji Alt Yapısının dijitalleştirilmesi

--------------

 

Üniversite, Avrupa'nın ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığının ve iklim krizinin yol açtığı sonuçların, enerjide dönüşüm sürecini Avrupa için her zamankinden daha kritik hâle getirdiğini belirtiyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek amacıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekelere nüfuzunu artırmak ve altyapıyı daha dayanıklı, siber güvenli ve uygun maliyetli hâle getirmek için enerji sistemini dijitalleştirmeye yönelik bir Avrupa Eylem Planı başlatıldı. Açıklamaya göre, bu ancak dijital ikiz teknolojisi sayesinde enerji alt yapısının sanallaştırılması süreciyle gerçekleştirilebilir. Bu çaba tek bir operatör ya da hatta tek bir ülke tarafından gerçekleştirilemez. Çabanın gerçeğe dönüşmesi için Avrupa çapında bir eylem gerekli.

Bu nedenle TwinEU, 15 farklı Avrupa ülkesinden şebeke ve piyasa operatörleri, teknoloji sağlayıcıları, ilgili endüstri oyuncuları ve araştırma merkezleri dâhil olmak üzere 75 ortaktan oluşan benzersiz bir konsorsiyumu bir araya getirerek, şebeke ve piyasa operatörlerinin federe Dijital İkiz çalışma atölyesi aracılığıyla dijital ikizleri geliştirmelerini ve kullanmalarını sağlayacak bir pan-Avrupa çözümü oluşturuyor. TwinEU, Kıbrıs dâhil 11 AB ülkesinde 8 pilot uygulamada gösterilecek bir dizi araç sağlayacak ve geliştirilen çözümlerin çok çeşitli kullanım durumlarını test eden farklı coğrafi ve pazar kurulumlarında tekrarlanabilirliğini sağlamayı amaçlayacak.

 

Doğu Akdeniz Bölgesi

----------

 

Üniversite, KIOS'un Yunanistan, Girit ve Kıbrıs anakaralarındaki güç sistemlerinin dijital ikizlerinin entegrasyonuna odaklanan Doğu Akdeniz bölgesi pilot projesinde önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. Bu girişim kapsamında KIOS, Kıbrıs ile Girit'i birbirine bağlayan güç sisteminin dijital ikizinin oluşturulmasının yanı sıra bu birbirine bağlı sistem için gerçek zamanlı izleme ve kontrol metodolojilerinin geliştirilmesinden sorumlu olacak. Ayrıca KIOS, proje kapsamında elektrik şebekesinin siber-fiziksel tehditlere karşı dayanıklılığını değerlendirme çalışmalarına öncülük edecek.

Projenin çıktıları, şebekenin etkin ve verimli çalışmasına katkıda bulunurken, Avrupa enerji alt yapısının daha fazla esnekliğini ve enerji bağımsızlığını desteklemek için yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yüksek penetrasyonunu kolaylaştıracak. En önemlisi, proje enerji bağımsızlığı sayesinde enerji maliyetleri senaryolarını daha iyi hâle getirme olasılığı ile enerji sisteminin karbonsuzlaştırılmasına katkıda bulunacak.

Kıbrıs Üniversitesinde bu projeye katılan KIOS araştırma ekibi Profesör Christos Panayiotou ve Araştırma Görevlileri Markos Asprou ve Lenos Hadjidemetriou'dan oluşuyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı