Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin (OHCHR) yıllık raporuna göre, Kıbrıs'taki bölünmüşlük, Ada’daki tüm kişilerin insan haklarından tam anlamıyla yararlanmasını engelliyor.

Rapor, 1 Aralık 2022-30 Kasım 2023 dönemindeki Kıbrıs'taki insan hakları durumuna genel bir bakış sunuyor. 15 sayfalık raporun sonuç bölümünde şu ifadeler yer alıyor: "Kıbrıs'ın bölünmüşlüğü, adadaki herkesin insan haklarından tam olarak yararlanmasını engellemeye devam etmektedir. COVID-19 salgınının devam etmesine rağmen ada yavaş yavaş normale dönmüş olsa da medeni ve siyasî haklar ile ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan tam olarak yararlanılması konusunda zorluklar sürmekte, ayrımcılık da dâhil olmak üzere göçmenler, azınlıklar ve Kıbrıs Türk toplumu bu durumdan orantısız bir şekilde etkilenmektedir."

Raporda ayrıca şu görüşler dile getiriliyor: "Geçiş noktaları normal işleyişine devam ederken, sınırlı sayıdaki geçiş noktaları, uzun kuyruklar ve geçişlerde ayrımcılık, iki toplum arasındaki dolaşım ve etkileşim özgürlüğü hakkını engellemektedir. Ticaret de dâhil olmak üzere geçiş noktalarının sayısının ve toplumlar arası anlamlı temas fırsatlarının artırılması için daha fazla çaba gösterilmeli, bu da uzlaşma ve güven inşasının temel bir unsuru olmalıdır."

Rapora göre sivil toplum, dinî liderler ve iki toplumlu teknik komiteler insan haklarını desteklemeye devam ediyor. "Haklar için İnanç" çerçevesinde, dini aktörler mültecilerin, sığınmacıların ve refakatsiz çocukların haklarının korunması için çalışıyor.

Rapor, Kıbrıs'ın kuzeyindeki sivil toplum örgütleri, insan hakları ihlâli mağdurlarını desteklemenin yanı sıra ilk insan hakları izleme raporlarını yayımladığını hatırlatıyor.

OHCHR, "Adada giderek büyüyen ekonomik bölünme göz önüne alındığında, sürdürülebilir kalkınmanın temel bir unsuru olarak ayrımcılık yapmama, katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayanan insan hakları temelli bir yaklaşım, sosyal uyumun teşvik edilmesi ve diyalog ile siyasi sürecin ilerletilmesi zorunludur" değerlendirmesinde bulunuyor.

Bu yaklaşım, iki toplumlu teknik komitelerin siyasi dinamiklerden korunması ve kadınların çözüm sürecine tam katılımı için önemli.

"Kıbrıs'taki birçok insan hakları sorununun adanın bölünmüşlüğünden kaynaklanmasına rağmen, sığınmacılar ve göçmenler de dâhil olmak üzere Kıbrıs'taki tüm insan hakları boşluklarının ve sorunlarının acilen ele alınması gerekli. Bu sadece Kıbrıslıların haklarını hayata geçirmek için değil, aynı zamanda adanın bölünmüşlüğüne ilişkin âdil ve kalıcı bir barışçıl çözüme ulaşma çabalarını desteklemek için de önemli."

OHCHR, BM insan hakları mekanizmalarıyla daha fazla iş birliği ve tüm Kıbrıslıların haklardan yararlanması için çağrıda bulunuyor.

KHA/GG/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı