Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) “Amalthea” girişiminin uygulanmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Sözcü, göç akışlarını kontrol altına almak için Mısır'dan Lübnan'a yönelik pakete benzer bir paketin hazırlanması amacıyla Kıbrıs hükûmetinin artan göç akışının yönetimine yönelik eylemlerinin Avrupa Birliği ile yakın koordinasyonda bulunduğunu belirtti.

Salı günü düzenlenen basını bilgilendirme etkinliğinde açıklamada bulunan  Letymbiotis, “Amalthea” planının uygulanmasının gelecek adımlarının belirlenmesi çerçevesinde BAE Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı’nın Ada’yı ziyaret ettiğini söyledi.

BAE’nin “Amalthea” girişinin uygulanmasında belirleyici bir rol oynadığını ifade eden Sözcü, BAE Bakanı’nın pazartesi günü Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna ile görüştüğünü ve görüşme sırasında Kıbrıs ile BAE arasındaki ilişkilerin stratejik karakterinin teyit edildiğini ve bunun “Amalthea” planının uygulanmasındaki sinerjilerden ispat edildiğini vurguladı.

Sözcü Letymbiotis, görüşme sırasında ayrıca İsrail ordusunun Gazze'ye saldırısında uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı'nın (WCK) yedi çalışanının hayatını kaybetmesinin ardındaki gelişmelerin de ele alındığını belirterek “WCK çalışanlarının öldürülmesini yeniden kınadık” dedi.

Raouna ve BAE Bakanı arasındaki görüşme hakkında Sözcü, görüşmenin insanî yardım deniz koridorunun sürdürülebilirliğini güçlendirmek ve aktarılan  yardım akışını sistemleştirmek amacıyla “Amalthea” fonunun destekleme yollarına odaklandığını vurguladı.

Sözcü, Kıbrıs hükûmetinin BAE ile gelecek adımlar için koordinasyon içinde olacağını söyledi.

Gazze’deki ABD tarafından inşa edilen alt yapılara değinen Letymbiotis, bu alt yapıların tamamlanmasıyla Gazze'de hâlâ kuşatma altında bulunan sivil nüfusa çok ihtiyaç duyulan insanî yardımın önemli ölçüde artacağını vurguladı.

“Adaletsiz yıkım ve sivillerin öldürülmesi BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası insancıl hukuka aykırıdır” şeklinde konuşan Letymbiotis, Kıbrıs’ın bölgedeki tüm ülkelerle mükemmel ilişkiler içinde olduğunu ve bölgedeki tartışmalara son verilmesi amacıyla yapılan çalışmalara katkıda bulunmaya devam edeceğini söyledi.

Açıklamalarına devam eden Konstantinos Letymbiotis, bölgedeki Avrupa Birliği’nin bir üye ülkesi olan Kıbrıs’ın Gazze'de sivil nüfusa çok ihtiyaç duyulan insanî yardımın ulaşmasını sağlayacak bir aracı uluslararası topluluğa sağlamak için belli bir inisiyatif üstlendiğini belirtti.

Kararlaştırılan eylemlerin gelecek günlerde nasıl uygulamaya konacağının görüşüleceğini ifade eden Sözcü, bir sonuca varılması amacıyla Kıbrıs hükûmetinin AB ile temas hâlinde olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in salı günü yaptığı açıklamasına da değinen Sözcü, Cumhurbaşkanı Christodoulides’in bu çerçevede Avrupa Komisyonu Başkanı ile Lübnan’ı yeniden ziyaret etmesi ihtimali olduğunu  belirtti.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı