Kıbrıs Türk toplumunda özel sektörün gelişimini desteklemek ve Yeşil Hat üzerinden ticareti artırmak amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından Alman uluslararası iş birliği ajansı GIZ International Services ile iş birliği içinde bir program başlatılıyor. Proje 2 yıl sürecek ve 4 milyon avro tutarındaki maliyetin tamamı Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıslı Türklere yönelik Yardım Programı tarafından karşılanacak.

Proje özellikle Kıbrıslı Türk şirketlerin tüm Kıbrıs ekonomisine ve Avrupa Birliği'nin tek pazarına entegrasyonuna odaklanacak.

Program, Kıbrıs Türk toplumu ile AB'nin geri kalanı arasındaki üretim standartları farklılıklarını azaltmayı, işletmelerin dijitalleşmesini ve üretimin sürdürülebilirliğini geliştirerek işletmelerin rekabet edebilirliğini artırmaya yardımcı olmayı amaçlıyor.

Programın ayrıca, Yeşil Hat üzerinden ticaret yapan Kıbrıslı Türk şirketlerin mal ve hizmetlerinin AB standartlarına uygun olmasını sağlaması bekleniyor.

Yeni program kapsamında küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ve start-up'lar hibelerin yanı sıra; eğitim, mentorluk ve iş geliştirme programlarına da erişebilecek. Yaklaşan hibe ve eğitim fırsatlarına ilişkin bilgiler AB'nin Infopoint internet sitesinde duyurulacak.

Bir sonraki hibe süreci yaz aylarında açıklanacak ve yararlanıcılara proje boyunca ek teknik destek sağlanmaya devam edilecek. Avrupa Komisyonu, 2006 yılından bu yana Kıbrıslı Türk işletmelere 25 milyon avronun üzerinde destek sağladı.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı