Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panayiotou, perşembe akşamı Baf'ta düzenlenen Britanya Ortak Refah (Commonwealth) Ülkeleri Okyanus Bakanları Toplantısının (COMM) açılış resepsiyonunda yaptığı konuşmada, deniz ekosistemlerinin karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden gelinmesi için için acil ve kararlı adımlar atmanın yükümlülüğümüz olduğunu belirtti.

Panayiotou, iklim değişikliğinin aşırı avlanma, plastik kirliliği ve habitat tahribatı ile birleşerek deniz ortamlarımızı hızla bozan başlıca sorunlardan bazıları olduğuna dikkat çekti. "Bu tehditler sadece deniz biyoçeşitliliğini tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda balıkçılığa bağımlı kıyı toplumlarının geçim kaynaklarını da tehlikeye atıyor ve dünyanın dört bir yanındaki insanların sağlık ve refahına zarar veriyor" dedi.

Panayiotou, "Bu zorlukların ele alınması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlanması ve deniz ekosistemleri ile biyolojik çeşitliliğin korunması için koordineli uluslararası çabalar gerektirmektedir" dedi.

"Okyanusların koruyucuları olarak, bu endişe verici eğilimleri tersine çevirmek için acil ve kararlı adımlar atmak bizim yükümlülüğümüzdür. Sağlam koruma tedbirleri oluşturmak, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını hayata geçirmek ve kirlilikle kaynağında mücadele etmek için birlikte çalışmalıyız" diyen Çevre Bakanı, "bunun için hükûmetlerin, sivil toplumun, özel sektörün ve yerel toplulukların dâhil olduğu koordineli ve çok yönlü bir yaklaşım gerektiğini" vurguladı.

"Çabalarımızın merkezinde okyanus okuryazarlığını teşvik etme ve denizlerin korunmasının önemi konusunda farkındalık yaratma taahhüdü yer almalı. Eğitim ve halkın katılımı, eyleme geçme konusunda ilham vermek ve okyanuslarımıza yönelik bir yönetim kültürünü teşvik etmek için temel araçlardır" diyen Bakan Panayiotou, "Sonuç olarak, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesini (UNCLOS) uygulayarak sürdürülebilirlik, hakkaniyet, uluslararası hukuka saygı ilkelerine bağlılığımızı bir kez daha teyit edelim ve okyanuslarımızı gelecek nesiller için korumaya çalışırken daha fazla iş birliği yapalım. Birlikte, okyanuslarımızın geliştiği ve tüm yaşamın serpildiği bir gelecek yaratabiliriz" dedi.

Denizcilik Müsteşarı Marina Hadjimanolis ise konuşmasında "denizci bir ulus olarak Kıbrıs, denizlerimizin ve okyanuslarımızın sadece ekonomimiz için değil aynı zamanda kültürel kimliğimiz için de taşıdığı muazzam değerin farkında" dedi. Ayrıca deniz ekosistemlerinin korunması ve deniz yaşamının güvence altına alınması için yoğun çabaların şart olduğuna inandığını ifade etti.

Hadjimanolis, "Kıbrıs, okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu zorlukların muazzam olduğunun ve hiçbir ulus tarafından tek başına üstesinden gelinemeyeceğinin farkındadır" dedi ve ekledi: "Kıbrıs, kaliteli bir gemi sicilinden ve gemi yönetim hizmetleri ile denizcilikle ilgili çok sayıda başka hizmet sunan bir denizcilik kümelenmesinden oluşan tam teşekküllü bir denizcilik merkezidir" dedi.

Müsteşar ayrıca, ilk Ulusal Denizcilik Mekânsal Planının kısa bir süre önce Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını ve yürürlüğe girdiğini belirtti. "Denizcilik Mekânsal Planı aracılığıyla Cumhuriyet, Mavi Ekonominin sürdürülebilir kalkınmasına ve deniz çevresinin korunması, muhafaza edilmesi ve iyileştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Planın, öngörülebilirlik, şeffaflık ve daha net ruhsatlandırma kuralları yaratarak Cumhuriyet'in deniz sularındaki yatırımları teşvik etmesi öngörülmektedir," diye ekledi.

Hadjimanolis, "mevcut çalkantılı zamanlara ve karşılaştığımız çeşitli zorluklara rağmen, Denizcilik Müsteşarlığının denizcilik ve denizcilik işleri için daha verimli, sürdürülebilir ve müreffeh bir geleceğe doğru yol alma konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü" vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı