Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides, pazartesi günü Kıbrıs Gençlik Örgütü tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, AB üyesi ülkelerin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Suriye'deki bölgelerin güvenli bölge olarak yeniden belirlenmesine ilişkin tartışmanın başlatılması talebini desteklemelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Göç Müsteşarı’nın atanması için ne zaman harekete geçeceği sorusuna "derhâl" yanıtını veren Cumhurbaşkanı, Suriye'ye ilişkin göç meselesinde bundan sonra atılacak adımlar sorulduğunda son Avrupa Konseyi sırasında "Suriye'nin bazı bölgelerinin güvenli bölgeler olduğu ve bazı bölgelerin güvenli bölgeler olduğunu bildiğimiz temelinde güvenli bölgeler olarak belirlenebilmesi için" tartışmanın başlatılmasını resmen talep ettiğini söyledi.

"Belirli sayıda üye devletin pozisyonumuzu desteklemesinden duyduğum memnuniyeti" de ifade eden Christodoulides, bu konuda herhangi bir tepki ya da olumsuz bir tutum olmadığını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca 2 Mayıs'ta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Lübnan'a gideceğini ve bunun "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bir girişimi olduğunu" hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, bunun "bu meselenin ele alınmasına yönelik bütüncül yaklaşımımız bağlamında bir başka gelişme olduğunu ve bizim için büyük bir endişe kaynağı olduğunu" söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı