Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou'nun girişimiyle, güneydeki Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerinin (Kıbrıs, Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta) parlamento başkanları veya başkan yardımcıları ilk ortak toplantılarında göçü tartıştılar.

Temsilciler Meclisi tarafından yapılan bir basın açıklamasında, AB’ne üye güney ülkelerin parlamentolarının başkan veya başkan yardımcılarının ilk ortak toplantısının, AB üyesi ülkelerin Parlamentoları Başkanları Konferansı çerçevesinde 23 Nisan 2024'te, bugün Palma de Mallorca’da  gerçekleştiği belirtildi.

Toplantıda, sığınma ve mültecilerin etkin yönetimine yönelik ortak yaklaşımın bir parçası olarak Avrupa göç politikasının dış boyutuna ilişkin Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi tarafından sunulan bir Ortak Deklarasyon taslağı tartışıldı.

Ortak Deklarasyon, son yıllarda AB üyesi güney ülkelerin orantısız ve sürdürülemez göç akışları aldığı, almaya devam ettiğini belirtildi.

Toplantıda ayrıca, 2024 yılı başından itibaren Kıbrıs'ta başta Lübnan'dan gelen Suriyeliler olmak üzere çok sayıda düzensiz göçmen ve sığınmacının kaydedildiğini, Orta Doğu'da artan gerilim ve Kıbrıs'taki genel jeopolitik gelişmelerin bir sonucu olarak Kıbrıs'ta kayıtlara geçildiğini, bölgedeki dayanılmaz göç ve/veya mülteci akışının devam etmesi ve kötüleşmesinin şüphesiz Kıbrıs'ın kabul ve ağırlama alt yapısının daha da zorlanmasının beklendiği belirtildi.

Ortak deklarasyon, imzalanmak üzere İspanya Başkanlığı tarafından Parlamento Başkanları Konferansına iletilecek.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı