Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides salı günü Lefkoşa'da Ledra Palas barikatı eski Ermeni mezarlığının önünde yer alan ve ismi de değiştirilen meydanda 1974 Savaş Esirleri Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı, işgalin 50. yıldönümünde trajik olayları yaşayanların durumuna dikkat çekerek savaş esirlerine, kayıplara, yaralılara, mültecilere ve işgal harekâtı sırasında ölenlere atıfta bulundu. Devletin onlara saygı duyması ve onları tanıması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, 1974 Savaş Esirleri Derneği Başkanı Vassos Hristou'ya hem devletin hem de şahsen kendisinin "vatana yaptığınız katkılara saygı duyduğunu ve doğru olanı yapmamız ve sözlerle değil eylemlerle etkili bir şekilde yanınızda durmamız gerektiğini" ifade etti.

Cumhurbaşkanı, "Acımasız ve insanlık dışı esaretiniz sırasında yaşadıklarınız, vatanımızın haklılığı, kurtuluş, yeniden birleşme ve Kıbrıs sorununun çözümü hedefi, bu topraklarda yaşayanların haklarının korunması, savunulması için bize ağır bir sorumluluk yüklüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca geçtiğimiz ekim ayında Aglantzia Belediyesinde, o dönemde varılan ilgili anlaşmanın ardından Kıbrıslı Rum esirlerin geri döndüğü noktada 1974 Savaş Esirleri Anıtı’nın açıldığını hatırlattı.

Ayrıca devletin resmî olarak, yasa ile bugünü "Savaş Esirlerini Anma ve Onurlandırma Günü" olarak belirlediğini kaydetti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı