Sağlık Bakanı Michael Damianos, Kıbrıs'ın ihtiyaçlarını ve ülkenin küçük bir pazar olması nedeniyle ilaç tedariği konusunda karşılaştığı zorlukları, Avrupa Birliği’nin (AB) Sağlık Bakanları ile gerçekleştirilen Brüksel'deki İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi gayriresmî toplantısında anlattı.

Sağlık Bakanı, uygun alternatifi bulunmayan ve yetersiz temin edilmesinin hastalara ciddi zarar veya risk oluşturabileceği ilaçları kapsayan Kritik İlaçlar Birliği'nin açılış toplantısına da katıldı.

Bu toplantı sırasında Fransa, Avrupa Birliği'ndeki kritik ilaç kıtlığının giderilmesine yönelik koordineli bir sanayi politikası manifestosu için girişimde bulundu; girişim Kıbrıs dâhil on üye ülke tarafından desteklendi.

Resmî basın açıklamasına göre Damianos, Kıbrıs'ın daha fazla sayıda farmasötik ürüne erişimini, bunları Avrupa çapındaki pazarlara daha hızlı sunarak artırmanın yollarını önerdi.

Mihael Damianos, sağlık sektöründeki insan kaynakları kriziyle ilgili konuşmasında Kıbrıs'ın önerilerini sundu; alınan her türlü önlemin sunulan sağlık hizmetlerinin yüksek kalitesinin korunmasını sağlaması gerektiğini kaydetti.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi konusunda da Damianos, önleme yoluyla görülme sıklığının yüzde 70'e kadar azaltılabileceğine dikkat çekti; tütün ve alkol ürünleri tüketimini azaltmaya ve beslenmeyi iyileştirmeye yönelik politikaların uygulanmasının önemini vurguladı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı