BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar ile Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in görüşmesi, mayıs ayının ilk on günlük dönemi için planlandı. Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Ulusal Konsey toplantısının ardından bu bilgiyi kamuoyu ile paylaştı.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı ile Holguín'in ilk görüşmesi 8 Mayıs'ta gerçekleşecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in önerisinin halâ masada olup olmadığı sorusuna Sözcü, "Biz mayısın ilk on günlük döneminde Cumhurbaşkanı ile görüşmesi planlanan Holguín'i bekliyoruz; Bu şekilde Genel Sekreter'in bu önerisinin nasıl hayata geçirileceğini göreceğiz" diye yanıt verdi.

Hükûmetin başından beri olumlu bir yaklaşım sergilediğini ve BM'nin, özellikle BM Genel Sekreteri'nin müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarındaki her adımını doğru yönde attığını düşündüğünü belirtti.

Son bilgilere göre Holguín Kıbrıs'a gelmeden önce Berlin, Paris, Brüksel ve muhtemelen Ankara'da temaslar gerçekleştirecek.

Holguín'in Brüksel'de Yüksek Temsilci Josep Borrell, Komisyon Üyesi Ferreira ve Yapısal Reform Destek Hizmetleri Genel Müdürü Mario Nava ile görüşmeler yapması ve Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'nin Daimî Temsilcileri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Almanya'da Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık diplomatik ofisi ile görüşecek, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı’nın diplomatik danışmanları ile bir araya gelecek ve Ankara'ya da gitmesi ihtimal dâhilindedir. Ankara'da Dışişleri Bakanı düzeyinde bir görüşme yapması öngörülüyor.

 

Kıbrıs Sorunu, "Amalthea" ve Göç, Ulusal Konseyin üç saat süren toplantısında ele alındı

-----------------------------------------------------

 

Ulusal Konsey toplantısına değinen Sözcü, bu toplantının Cumhurbaşkanı döneminde altıncı kez gerçekleştirildiğini belirtti.

Cuma günkü oturumda, Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi  Bayan Holguín ile yaptığı görüşmeler ve geçen ay Brüksel'de Genel Sekreter Guterres ile görüşmesi hakkında Ulusal Konsey üyelerini bilgilendirdiğini kaydetti. Holguín'in mayıs ayının ilk on günlük döneminde Kıbrıs'a beklenen ziyareti öncesinde gerekli görüş alışverişinde bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıca Cumhurbaşkanının, son Avrupa Konseyi Sonuç Bildirgesi'nde Kıbrıs Sorunundaki ilerlemenin Türkiye-AB ilişkilerindeki ilerlemelerle net bir bağlantısının kurulmuş olmasını detaylı bir şekilde ele aldığını belirtti. Sözcü, bu durumun hükûmetin bir yıldır sürdürdüğü çabaların bir sonucu olduğunu söyledi.

"Nitekim bu, Cumhurbaşkanı'nın geçen yıl mart ayında Ulusal Konsey'in ilk toplantısında sunma fırsatı bulduğu yaklaşım, stratejiydi" diye ekledi.

Bunun Türkiye'ye aşamalı, orantılı ve tersine çevrilebilir bir yaklaşımla çok somut bir mesaj verdiği görüşünü dile getirdi. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başından beri bu yaklaşımı benimsediğini vurguladı.

Letymbiotis, Ulusal Konsey üyelerinin somut görüş ve düşünceler ileri sürdüğünü, bunların Cumhurbaşkanı tarafından dikkate alınacağını ve değerlendirileceğini söyledi.

"Ulusal Konsey üyelerinin hepsi tarafından son derece yapıcı bir tutumla gerçekleştirilen çok verimli bir istişare oldu."

Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı'nın göç sorunu ve hükûmetin hem yurtta hem de diplomasi kanallarında aldığı önlemler hakkında üyeleri bilgilendirdiğine değindi. Cumhurbaşkanı ile Avrupa Komisyonu Başkanı'nın 2 Mayıs'ta Lübnan'a yapacakları ziyareti de ele aldı.

Letymbiotis'e göre Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin "Amalthea" insanî yardım koridoru girişiminin ilerleyişi ve sivil Gazze nüfusuna insanî yardımın ulaştırılmasına ABD'nin inşa ettiği alt yapının yardım akışını nasıl artıracağı konusunu da gündeme getirdi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı