Cuma günü, Kıbrıs Kadınlar İki Toplumlu Koalisyonu (CWBC) temsilcileri, İrlanda Büyükelçiliği'nin desteğiyle Ledra Palas Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında kurucu manifestolarını kamuoyu ile paylaştılar. Oluşum "Kıbrıs sorununa ivedi bir çözüm ve müzakere sürecinin tüm düzeylerinde kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımını arıyoruz" mesajını verdi.

Etkinliğin başında konuşma yapan İrlanda'nın Kıbrıs Büyükelçisi Conor Long, 1990'larda Kuzey İrlanda'daki çatışmayı çözmek için daha kapsayıcı bir sürece başvurulduğunu ve yeni seslerin ve tarafların müzakereye dâhil edildiğini belirterek, kapsayıcılık ve şeffaflık ilkelerinin müzakerelerin kamuoyu meşruiyeti için hayatî önem taşıdığını ve katılımcıların "evet" için başarılı bir şekilde kampanya yürütebildiğini ifade etti.

Uzlaşma ve birlik sesinin her iki toplumdan kadınları temsil eden Kuzey İrlanda Kadın Koalisyonu olduğunu vurgulayan Long, barışın gelmesinin onların vizyonu olmadan mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.

Uluslararası desteğin barış sürecindeki hayatî rolüne de değinen Long, İrlanda'nın 1964'ten bu yana UNFICYP'te varlığını sürdürdüğünü ve Kıbrıs'ta BM çerçevesine dayalı bir çözüme olan bağlılığını gösterdiğini kaydetti.

İrlanda Büyükelçisi, "Kuzey İrlanda'nın derslerinin Kıbrıs'a olumlu katkılar sunabileceğine inanıyorum" diyerek barışa derin bağlılığı olan kadınların katılımını övdü.

Yeni oluşumun İngilizce manifestosunu Emine Dizarlı (İnsan Hakları Vakfı Başkanı ve avukat), Yunanca manifestosunu eski Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markoulis ve Türkçe manifestosunu eski Kıbrıs Türk liderliği Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani okudu. CWBC manifestosunda, çeşitli profesyonel ve politik alanlardan gelen uzmanlık, bilgi ve deneyim birikimine sahip, barışa derin bağlılığı olan kadınlardan oluşan bir iki toplumlu grup olduğunu ve Kıbrıs'taki çözüm umutlarını etkileyen mevcut kritik duruma yanıt olarak son zamanlarda bir araya gelip görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.

Manifestoda şu ifadelere yer verildi: "Kıbrıs barış süreçlerinde kadınların tam, eşit ve anlamlı katılım ve liderliğinin tarihsel yokluğundan kaynaklanan endişemizle, Kadınlar, Barış ve Güvenlik konusundaki BM Güvenlik Konseyi'nin 1325 (2000) sayılı tarihi Kararı ve Kuzey İrlanda barış müzakerelerindeki dönüştürücü rollerinden ilham alan kadınların varlığıyla harekete geçtik ve Kıbrıs Kadınlar İki Toplumlu Koalisyonu'nu kurmaya ve manifestomuzu kabul etmeye oy birliğiyle karar verdik. Hedefimiz Kıbrıs sorununa acil bir çözüm bulmak, müzakere sürecinin her düzeyinde kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımını sağlamak, müzakerelere cinsiyet perspektifini dâhil etmek ve barış kültürünü ile uzlaşmayı teşvik ederek kadınların barış inşasındaki rolünü güçlendirmek."

Koalisyon son olarak, her iki toplumun kökenleriyle ilişki kurmaya ve sivil toplumla güçlü ittifaklar kurmaya kararlı olduğunu açıkladı.

Manifestonun okunmasından sonra gerçekleştirilen söyleşide yaklaşan faaliyetlerin takvimi sorulduğunda, eski milletvekili ve Demokratik Güç Birliği Başkan Yardımcısı Katie Clerides, koalisyonun sadece kadın grupları değil, ama öncelikle iki toplumlu faaliyetlerle ilgilenen gruplarla ağ oluşturmak için hemen Paskalya sonrası Lefkoşa ve Mağusa'da birer etkinlik planladığını söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı