Avrupa Sayıştayı üyesi Lefteris Christoforou, hükûmet yetkilileri ve ülkenin kurumsal organları ile gerçekleştirdiği bir dizi teması Maliye Bakanı Makis Keravnos ile yaptığı görüşme ile tamamladı.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, bugün Keravnos ile bir araya gelen Christoforou, kamu ihaleleri gibi alanlardaki Avrupa Sayıştayının son çalışmalarını ve denetçilerin bulgularını kendisine sundu.

Görüşmede, Avrupa Birliği'nin ortak finanse ettiği programlar ve 2021-2027 dönemi fonlarının tüm AB üyesi ülkeler tarafından, özellikle uyum politikalarıyla ilgili programlar açısından zamanında kullanılması ile ilgili zorluklar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıca, denetçilerin geçtiğimiz yıl fırsatlar ve zorluklar hakkındaki görüşlerini sundukları Avrupa Birliği'nin ekonomik yönetişim reformu da ele alındı.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, toplantıda Kıbrıs ekonomisinin performansı ve beklentileri ile Avrupa fonlarından finanse edilen projelerin uygulanmasının da görüşüldüğü belirtildi. Ayrıca, Avrupa Sayıştayının çalışmalarına ve Kıbrıs ile Kıbrıs ekonomisini ilgilendiren konular da masaya yatırıldı.

Maliye Bakanı, Kıbrıs hükûmetinin hem Toparlanma  ve Dayanıklılık Fonu'ndan hem de Uyum Politikası Fonlarından finanse edilen projelerin uygulanması yoluyla Avrupa kaynaklarının Kıbrıs ekonomisi ve vatandaşların yararına tam olarak kullanılacağına dair planlamasını Christoforou'ya anlattı.

Öte yandan, perşembe günü Christoforou, Vergi Dairesi Başkanı Sotiris Markidis ile bir araya gelerek Kıbrıs'ın Toparlanma ve Dayanıklılık Planından kaynaklanan vergi reformlarını ve diğer ortak ilgi alanlarını görüştü.

Christoforou ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yiannis Panayiotou ile bir görüşme gerçekleştirerek, ülkemizin ulusal Toparlanma ve Dayanıklılık Planının doğru uygulanmasıyla istihdamda ve sosyal güvenlikte elde edilecek faydaları masaya yatırdı. Gün, Turizm Müsteşarı Kostas Koumis ile yapılan bir görüşme ile sona erdi ve turizmle ilgili Avrupa fonları ele alındı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu ziyaretin bir sonucu olarak, Avrupa Sayıştayı ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurumsal organları arasındaki uzun süreli iyi iş birliği teyit edildi ve Kıbrıs'ın Avrupalı denetçilerin rolüne ve bulgularına olan ilgisinin arttığı görüldü."

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı