Nisan 2024'te, Kıbrıs'taki ekonomik görünüm, iki aylık bir kötüleşmenin ardından iyileşme kaydetti ve Ekonomik Görünüm Göstergesi (ESI-CypERC), mart ayına kıyasla 0,8 puan arttı. Kıbrıs Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezine (CypERC) göre, ESI-CypERC'deki bu artış, tüm sektörlerde işletme güvenindeki yükselişten kaynaklandı.

İlgili açıklamaya göre, Hizmetler Güven Endeksi, ciro beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonların sonucu olarak hafif bir artış gösterdi. Ayrıca, Perakende Ticaret Güven Endeksi'ndeki artış, mevcut stok seviyeleri hakkındaki iyileşen görüşler ve satış beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlar tarafından desteklendi.

İnşaat Güven Endeksindeki artış ise mevcut sipariş defteri seviyelerinin daha olumlu değerlendirilmesi ve istihdam beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlardan kaynaklandı.

Bunlara ek olarak, Sanayi Güven Endeksi, tüm bileşenlerinde (yani mevcut toplam sipariş defterleri hakkındaki görüşler, bitmiş ürün stoklarının değerlendirilmesi ve üretim beklentileri) iyileşme görülmesiyle belirgin bir şekilde yükseldi.

Diğer yandan, Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin malî durumları ve ülkedeki genel ekonomik koşullar hakkındaki beklentilerini düşürmesi nedeniyle nisan ayında geriledi. Nisan ayında, tüketicilerin önümüzdeki aylarda büyük alımlar yapma niyetleri, mart ayındaki kadar zayıf kaldı.

Kıbrıs'taki ekonomik belirsizlik, hizmetler ve perakende ticaretteki firmaların yaşadığı daha yüksek belirsizlik nedeniyle hafif bir artış gösterdi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı