Avrupa Birliği'nin 9 Akdeniz üye devletinin (MED9) tarım alanındaki ortak sorunları, pazartesi günü Lüksemburg'da gerçekleşen ittifaka katılan Tarım Bakanları toplantısına başkanlık eden Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panayiotou tarafından irdelendi.

Tarım Bakanlığı basın açıklamasına göre, toplantı Kıbrıs'ın girişimiyle MED9 Dönem Başkanlığı kapsamında düzenlendi ve Fransa, Portekiz, Yunanistan, Hırvatistan ve Malta Tarım Bakanları, İtalya Tarım Bakan Yardımcısı, İspanya Tarım Bakanlığı Genel Sekreteri ve Slovenya temsilcileri katıldı.

Meslektaşlarına hitap eden Panayiotou, 9 üye devleti tarım alanında birleştiren ortak sorunlar ve konulara değinerek, çiftçilerin çevresel ve iklim yükümlülüklerini yerine getirmesinin daha da basitleştirilmesi ve Ortak Tarım Politikası (CAP) Stratejik Planlarının uygulanmasında veya uyarlanmasında esnekliğin artırılması ile ilgili ortak pozisyonların tanıtımını güçlendirmek için MED9 üyelerinin daha fazla koordinasyonunu önerdi.

Ayrıca, Dr. Panayiotou, MED9'un Stratejik Plan finansal bütçesinin %5'ine kadar kaynak tahsisi ve kullanılmayan kaynakların yeniden dağıtımında esnekliğin güçlendirilmesi, çiftçi örgütlenme yapılarının ve çiftçilerin kendilerinin gıda tedarik zincirindeki konumunun güçlendirilmesi ve küçük ve coğrafi olarak dezavantajlı AB ekonomilerinin özelliklerinin ele alınması gibi kriz yönetimi önlemlerine ilişkin hükümlerin getirilmesindeki ortak pozisyonlarına değindi.

Tarım ürünleri için ticaret anlaşmaları ile ilgili olarak, Kıbrıslı Bakan, tüm paydaşlar için karşılıklı olarak yararlı olmaları gerektiğini belirterek, etkilenen çiftçilerin sürdürülebilirliğini artırmak için bir mekanizma geliştirilmesini talep etti.

Toplantıda, tarım sektöründeki krizle, Ortak Tarım Politikası'nın kurumsal çerçevesinin derhâl değiştirilmesi yoluyla başa çıkılması konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Bu değişiklikle, ekolojik yükümlülüklerin, Avrupalı çiftçilerin geçim kaynaklarını ve dolayısıyla Birlik'teki gıda güvenliğini tehlikeye atmadan yeşil geçişi sağlaması amaçlanıyor.

Toplantının sonunda, Dr. Panayiotou, meslektaşlarını MED9 Dönem Başkanlığı yapan Kıbrıs tarafından düzenlenen toplantılar kapsamında 1 Eylül 2024'te Kıbrıs'ta gerçekleşmesi planlanan MED9 Tarım Bakanları Toplantısına katılmaya davet etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı