Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, Lüksemburg'da gerçekleşen AB Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısında, tarımda devlet yardımlarıyla ilgili de asgarî limitinin tek bir işletme için 50.000 avroya yükseltilmesi çağrısında bulundu. Bu talep, Almanya ve 13 diğer üye ülkenin de desteklediği bir girişim olarak öne çıktı.

Tarım Bakanlığının basın açıklamasına göre, toplantının ana gündem maddesi, tarım sektöründeki durumun nasıl ele alınacağı konusundaki istişareydi.

Bakanlar, Avrupa Parlamentosu'nun 24 Nisan'da Avrupa Komisyonu'nun tarımla ilgili önerilerini kabul etmesini memnuniyetle karşıladı. Basın açıklamasında, "Öneriler, tarımsal üretimin artırılması ve ek tarımsal gelir sağlanması için hükümler içeriyor. Ayrıca, toplam Ortak Tarım Politikası (CAP) başvuru sahiplerinin %80'inden fazlasını faydalandıracak küçük çiftlikler için özel düzenlemeler de bulunuyor. Bakanlar ayrıca, Ortak Tarım Politikası'nı basitleştirmeye yönelik ek araçlara ve çiftçilerin gıda zincirindeki konumunu güçlendirme yollarına da değindiler" ifadelerine yer verildi.

Panayiotou, yaptığı konuşmada, Komisyon önerilerinin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını ancak politikayı basitleştirmek için daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs'ın da bu önerileri desteklediğinin altını çizdi.

Ayrıca, ortaya çıkabilecek herhangi bir krizle başa çıkmak için önlemler yoluyla çiftçilere ek destek sağlama olasılığının da arkasında durdu. Bu destek için Stratejik Planlara ayrılan ödeneklerin bir kısmının kullanılabileceğini belirtti.

Bakan, AB ve üye devletlerin CAP fonlarının tam olarak kullanılması ve çiftçilere daha iyi fayda sağlamak için, fonların önlemler arasında yeniden tahsis edilmesi sırasında esneklik olması gerektiğini de kaydetti.

Kıbrıs, diğer üye devletlerle birlikte, Devlet Yardımları için Geçici Çerçevenin yıl sonuna kadar uzatılmasını da destekledi.

Almanya'nın girişimiyle birlikte 13 diğer üye devletle birlikte, tarımda devlet yardımları kapsamındaki asgarî limitin tek bir işletme için 50.000 avroya çıkarılmasını talep etti.

Panayiotou ayrıca, Komisyon tarafından çiftçilerin tarım-gıda zincirindeki konumunu güçlendirmek için önerilen eylemleri memnuniyetle karşıladı ve Kıbrıs'ın çiftçiler için adil bir gelir sağlamak üzere yerel müdahaleler ve eylemlerle zaten ilerlediğini kaydetti.

Bakanlar, çalışma öğle yemeğinde, Profesör Strohschneider tarafından "AB'de Tarımın Geleceği Üzerine Stratejik Diyalog" girişimi hakkında bilgilendirildi.

Panayiotou, yaptığı konuşmada, çiftçilerin gıda üretimindeki ve AB çevre hedeflerine ulaşılmasındaki temel rolünü vurguladı ve basitleştirilmiş bir kurumsal çerçeve yoluyla tarıma yeterli ve uygun desteğin önemini vurguladı.

İklim değişikliğinin yeni kriz müdahale araçlarının derhâl kurulmasını zorunlu hâle getirdiğini ekledi ve bunun ya yeni ödeneklerle ya da harcanmamış ödeneklerin yeniden tahsis edilmesiyle yapılabileceğini kaydetti.

Yeni CAP'ın, giderek daha az sayıda gencin çiftçiliği meslek olarak seçmesi nedeniyle AB'nin gıda güvenliğini tehlikeye atmamak için nesiller arası devamlılığı sağlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, araştırma ve inovasyonu finanse etme ve tarımın sürdürülebilirliğini ve direncini artıran uygulamaları teşvik etme ihtiyacına da dikkat çekti.

Ticaretle ilgili tarımsal konulara gelince, bakanlar AB'nin üçüncü ülkelerle olan ticaret ilişkilerine ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgilendirildi.

Panayiotou, bu ticaret anlaşmalarını teşvik etme çabalarını destekledi ve gıda güvenliğini artıran, tarımın rekabet gücünü ve AB gıda sistemlerinin sürdürülebilirliğini sağlayan dengeli bir çerçeve oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı