Bakanlar Kurulu, salı günü Maliye Bakanı’nın ulusal bir kalkınma ajansı kurulmasına yönelik önerisini onayladı. Ajansın, önemli bir finansman tahsisi ile faaliyetlerine 2025 sonu veya 2026 başında başlaması bekleniyor.

Maliye Bakanı Makis Keravnos, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın AB'de böyle bir ajansa sahip olmayan tek ülke olduğunu ve bu nedenle kuruluşunun gerçekleştirilmesi için belirli bir kuruluşa fizibilite çalışması yaptırıldığını belirtti.

Çalışma bu ay teslim edildi ve bugün Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Bakanın açıklamasına göre, ajansın misyonu, KOBİ'ler, girişimler ve serbest meslek sahipleri için finansmana erişimin iyileştirilmesi yönündeki devlet girişimlerini güçlendirmek.

İlgili açıklamada, "Ajans, tam olarak, işletmelerin finansmanında boşluklar olan alanlara müdahale etmeyi hedefliyor. Ajansın kurulmasına yönelik çalışma, dayanıklılık ve toparlanma planında yer alıyor ve Haziran 2024'te sunulacak olan dördüncü taksitin kilometre taşını oluşturuyor" denildi.

Maliye Bakanlığına göre, devletin yanı sıra diğer finansman ortakları Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu olacak ve devletin ajansın faaliyete geçmesinden sonraki ilk beş yıl içinde 107 milyon avro katkı sağlaması gerekeceği tahmin ediliyor.

"Ajansın amacının kâr maksimizasyonu değil, Kıbrıs ekonomisi için daha büyük bir amaca, yani KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılmasına hizmet etmek olduğu vurgulanmaktadır."

Maliye Bakanı, önerilen finansman araçlarının bankaların katılımıyla sağlanacağını ve küçük miktarlarda kredi ve Avrupa Yatırım Bankasından karşı garanti alınmasını içereceğini belirtti. Bu nedenle, bu ajansın faaliyetlerinin kamu borcunda herhangi bir etkiye sahip olmayacağını vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı