Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Akdeniz'de ortak lojistik kıyı üstü (JLOTS) yüzen iskelesinin inşaatının devam ettiğini duyurdu.

 

CENTCOM'un salı günü X platformunda yaptığı paylaşıma göre iskele, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansına ve insanî yardım ortaklarına Gazze halkına insanî yardım alıp ulaştırma konusunda destek verecek.

 

Paylaşımda, Amerika Birleşik Devletleri Ulaşım Komutanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Komutanlığı'nın da insanî yardım hareketini desteklediği belirtildi.

 

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, bugün X platformunda yayımlanan gönderide, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre'in, Amerikan hükûmetinin Gazze'ye insanî yardım sağlama çabalarının bir parçası olarak uluslararası ortaklardan oluşan bir koalisyonla birlikte Kıbrıs'tan Gazze'ye doğrudan deniz yoluyla bir rotayı tamamlamayı planladığını bildiren açıklamalarından söz etti.

 

Jean-Pierre ayrıca Nisan ayı başından bu yana yaklaşık toplam 5.000 kamyonun Gazze'ye girdiğini, bunların arasında son üç haftada ortalama günde 200'den fazla insanî ve ticari kamyonun, bazı günlerde ise 400 veya daha fazla kamyonun girdiğini kaydetti.

 

28 Nisan'dan bu yana Gazze'ye 1.000.000'dan fazla yemek ve 140.000'den fazla şişe su dâhil olmak üzere 30'un üzerinde yardım malzemesi de havadan atıldı.

 

Ürdün ve İsrail'in Aşdod limanından doğrudan yardım sağlanmasını kolaylaştıracak şekilde Kuzey Gazze'de bulunan Erez'deki yeni geçiş noktasının bu hafta açılacağını duyuran Jean-Pierre, Gazze, Batı Şeria ve daha geniş Orta Doğu bölgesindeki Filistinlilere desteği artırmak için 1,4 milyar dolar tahsis edildiğini açıkladı.

 

KHA/MG/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı