Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuéllar’ın Kıbrıs'a dönüşüyle ​​birlikte gelecek haftanın Kıbrıs sorunu için hayati önem taşıdığını söyledi.

Paskalya tatili dolayısıyla salı günü General Tassos Markou askeri kampını ziyaret eden ve gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Christodoulides, müzakerelerin yeniden başlaması konusunda iyimser  olunmasını sağlayacak bilgiler alacaklarını umduğunu ifade etti.

Türkiye'nin değiştirme taktikleri, “mavi vatanın” Türk okullarının müfredatına d3ahil edilmesiyle ilgili son gelişmeler ve Atina ile başka bir strateji konusunda görüşmelerin olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı, günlük hayatın her alanında Türkiye'nin işgal altındaki topraklar üzerinde özellikle eğitim alanında tam kontrolü olduğunun yeni bir şey olmadığını belirtti; Türkiye'nin bu tür çabalarına Kıbrıslı Türk öğretmenlerin bizzat tepki gösterdiğini hatırlattı.

Yunanistan’la başka bir strateji konusunda ise şöyle dedi:

“Yunanistan’la her düzeyde koordinasyon vardır. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek; Lefkoşa Atina ile temas halindedir.”

“Hem Yunanistan hem de Kıbrıs olarak buradayız ve askeri kampta olduğum için eylemlerimizle güvenlik ve istikrarın unsuru olduğumuzu gösteriyoruz. Her türlü farklılığı diplomasi ve diyalog yoluyla çözmek için buradayız ve umuyoruz bir yanıtı olacaktır.”

“Bu bağlamda, Kıbrıs ve Yunanistan’ın yönlendirmesiyle Avrupa Birliği (AB) Türkiye'ye olumlu bir mesaj gönderdi ve Kıbrıs konusunda ilerleme sağlanıp sağlanmayacağı, ne zaman sağlanacağı, bu mesajın olumlu gelişmelere dönüşüp dönüşmeyeceği Türkiye'ye bağlı.”

“Bunu söylüyorum çünkü önümüzdeki hafta çok önemli. Sayın Holguin Almanya'dan, Fransa'dan, Brüksel'den, Türkiye'den geliyor ve bize müzakerelerin yeniden başlaması konusunda iyimser olmamızı sağlayacak bilgiler vereceğini umuyoruz.”

Bu olumlu mesajın Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisine iletilip iletilmediği ve bundan nasıl yararlanabileceği sorusuna da Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi:

“Michel'in açıklamaları açıktır. AB Başkanı ile yapılan bir röportajda yapılan açıklamalar da var. Pazar günü Komisyon, Kıbrıs Rum tarafının hazırlıklı olduğunu ve ‘müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacak bilgilerin ortaya çıkacağı’ yönündeki umudunu yineledi.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı