ENİ'nin Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki (MEB) keşifleri ve onaylanan sondajlardan yararlanma senaryolarının yanı sıra yurt içi enerji önceliklerini verimli bir şekilde karşılamak için tercih edilen çözümler, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve İtalyan petrol ve doğalgas şirketi ENİ’nin CEO'su Claudio Descalzi arasında salı günü yapılan bir görüşmede ele alındı.

Görüşme, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Enerji ve Dışişleri Bakanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Kıbrıs Cumhuriyeti ve ENİ tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, görüşmede, ENİ'nin ülkedeki faaliyetleri ve gelecekteki projelerinin ele alındığı kaydedildi.

Özellikle Cumhurbaşkanı ve ENI CEO'sunun, şirketin ve ortağı TotalEnergies of Cronos ve Zeus tarafından 2022'de yapılan ve 2023'ün sonlarında Cronos 2 değerlendirme kuyusunun açılmasına yol açan keşifleri inceledikleri belirtildi.

Cronos 2 değerlendirme kuyusunda 2024'ün başlarında mükemmel performanslar ve artan hacimler sağlayan bir üretim testi yapıldığı kaydedildi.

Ortak yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Edinilen veriler hâlâ inceleniyor olsa da önceki kuyuların cesaret verici sonuçları doğrulandı.”

“Birden fazla geliştirme senaryosunu değerlendirilirken değerlendirme kuyusunun açılmasına olanak tanıyan ortak bir hızlı yaklaşımı tartışma fırsatı oldu.”

“Kısa ve uzun vadede yerel, bölgesel ve Avrupa enerji önceliklerini verimli bir şekilde karşılamak için tercih edilen çözümlerin öne çıkan noktaları ana hatlarıyla ortaya kondu.”

Açıklamada, ENİ'nin 2013 yılından bu yana Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiği ve şirketin 2, 3, 6, 8 ve 9. Blokları işlettiği, Kıbrıs MEB'nin 7 ve 11. Bloklarında hisselerinin bulunduğu hatırlatıldı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı