Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Lübnan'a siyasî ve finansal destek sağlama yollarını ve göç konusunun etkili bir şekilde yönetilmesini görüşmek üzere perşembe günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Lübnan'ı ziyaret ediyor.

Çarşamba günü Kıbrıs'ın AB'ye katılımının 20. yıl dönümü için Kıbrıs'ı ziyaret eden von der Leyen Cumhurbaşkanı Christodoulides ile bu sabah  (02.05.2024) Beyrut'a hareket etti. Burada Lübnan Başbakanı Nejib Mikati tarafından resmî törenle karşılanacaklar.

Daha sonra üçlü bir görüşme gerçekleştirilecek ve ardından üç tarafın heyetleri arasında görüşmeler yapılacak.

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, ziyaretin temel amacının Lübnan'a AB'den siyasî ve ekonomik destek sağlanması, ülkenin bölgesel gelişmelerin bir sonucu olarak karşılaştığı zorlukların nasıl ele alınacağını görüşülmesi, göçün etkili bir şekilde yönetilmesi ve Lübnan tarafından ülkenin istikrarını ve refahını teşvik etmek için gerekli reformların uygulanması olacağını belirtti.

Letymbiotis ayrıca, "Avrupa Komisyonu Başkanı, uygulanması Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bir girişimi olan ve AB'nin bölgede oynayabileceği aktif rolün somut bir göstergesi olan Lübnan için bir Ekonomik Destek Paketi sunacak" dedi.

Cumhurbaşkanı ve Komisyon Başkanı daha sonra Lübnan Parlamentosu Başkanı Nabih Berri ile bir görüşme gerçekleştirecek.

Daha sonra, iki Başkan, Lübnan Başbakanı tarafından onurlarına verilen bir öğle yemeğine katılacak.

Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Hükûmet Sözcüsü ve Kıbrıs İstihbarat Servisi (KIP) Başkanının eşlik edeceği Cumhurbaşkanı Christodoulides, aynı gün öğleden sonra Kıbrıs'a dönecek.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı