Kıbrıs Spor Gazetecileri Derneği (EAK) Başkanı Herodot Miltiadous, Uluslararası Spor Basını Birliğinin (AIPS) yıllık kongresine katıldı.

Kongre, 29 Nisan - 2 Mayıs tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentine bağlı Santa Susanna'da düzenlendi.

EAK tarafından yapılan açıklamaya göre, bu kongre AIPS'in 86. kongresiydi ve AIPS'in Temmuz 1924'te Paris Olimpiyat Oyunları sırasında kurulmasının 100. yıl dönümü kutlamalarına sahne oldu.

AIPS, bu yıl Işıklar Şehri'ne bir asır sonra geri dönen Olimpiyat Oyunları sırasında, Fransa'nın başkentinde UNESCO ile iş birliği içerisinde özel bir törenle bu yıl dönümünü kutlamayı planlıyor.

Kongrede, tüm kıtalardan 90'dan fazla ülke temsil edildi ve gündemde bir dizi önemli konu ele alındı. Yapay zekânın (AI) hızlı yayılımı, spor gazeteciliği için getirdiği riskler ve fırsatlarla birlikte derinlemesine analiz edildi.

Ayrıca, 2023'teki tüzük değişikliklerinin ardından ortaya çıkan AIPS etik kurallarındaki değişiklikler de açıklığa kavuşturuldu. Medyanın artan görünürlüğü ile kadın sporlarına destek yolları masaya yatırıldı. Olimpiyat şampiyonları Donna de Varona (ABD) ve Nawal El Moutawakel (Fas) temel konuşmacılar olarak yer alırken, Olimpiyat şampiyonu Edwin Moses ise yaklaşan filmi hakkında bilgi verdi.

Bunun yanı sıra, çeşitli konularda bir dizi sunum gerçekleştirildi. UEFA kulüp müsabakaları başkanı Tobias Hedstuck, Avrupa futbol kupalarının düzenlenme biçimindeki değişiklikleri ele aldı. "Paris 2024" Basın Direktörü Marie Depecker, "Paris 2024" hazırlıklarının seyrini aktardı. Uluslararası Jimnastik Federasyonu Başkanı Morinari Watanabe ise sporcu puanlamasında yapay zekânın kullanıldığı federasyonun inovasyonunu anlattı. Ayrıca, Avrupa Atletizm Birliği Başkanı Dobromir Karamarinov, Roma'daki yaklaşan Avrupa Şampiyonası hakkında bilgi verdi.

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Başkanı Patrice Motsepe, Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı Leonz Eder, Uluslararası Vücut Geliştirme Federasyonu (IFBB) Başkanı Rafael Santonja ve Special Olympics sporcusu Kiera Byland da sunumlar gerçekleştirdiler.

Kongre kapsamında kıtasal toplantılar da düzenlendi ve Kıbrıs, AIPS Avrupa toplantısında yer aldı. AIPS Avrupa Başkanı Charles Camenzuli, yıl boyunca yapılan faaliyetlerin seyrini sunarken, Avrupa Spor Gazetecileri Birliği saymanı Herodot Miltiadous, malî durumun yanı sıra AIPS kartlarıyla ilgili Avrupa genelindeki durumu da paylaştı.

Kongrenin ilk akşamı, on bir kategoride kazananların belirlendiği AIPS yıllık gazetecilik ödülleri düzenlendi. Toplamda 140 farklı ülkeden 1887 başvuru yapıldı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı