Kıbrıs Otelciler Birliği Başkanı Thanos Michaelides, eldeki verilere göre 2024 yazında Kıbrıs otellerinin doluluk oranlarının 2023 yazına kıyasla daha düşük olmasının beklendiğini ancak bu durumun değişebileceğini ifade etti.

Michaelides, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, "Kıbrıs ve çevresinde yaşanan gelişmeler sebebiyle yaz aylarında doluluk oranlarının nasıl seyredeceği konusunda endişeliyiz" dedi. Birleşik Krallık ekonomisinin "bazı zayıflıklar gösterdiğini" belirten Michaelides, Birleşik Krallık ve İsrail pazarlarındaki boşluğu Polonya, Fransa ve Almanya gibi yeni pazarlarla doldurma çabalarına rağmen, yeni sezonun nasıl gelişeceği konusunda "endişe duyulduğunu" da sözlerine ekledi.

2024 yazı için rezervasyon akışının 2023 yazına göre geride kaldığını gözlemlediklerini belirten Michaelides, nisan ayında da doluluk oranlarının düştüğünü kaydetti. Bunun sebebi olarak, Katolik Paskalyasının mart ayında kutlanması ve Ortodoks Paskalyası ile arasında uzun bir zaman farkı olması gösterildi.

Paskalya tatili boyunca otellerin doluluk oranlarının tüm Kıbrıs'ta tatmin edici seviyelerde olduğunu belirten Michaelides, Kıbrıs için en önemli pazarlardan biri olan İsrail pazarının yeniden canlanması için İsrail'deki sorunların bir an önce çözülmesini umduğunu dile getirdi.

İş gücü istihdamına ilişkin olarak, başvuruların işleme alınma sürelerinin kısaldığını ve bunun "yardımcı olduğunu" ancak sürecin daha da hızlandırılması ve otelcilik sektörünün daha verimli h3ale getirilmesi için çabaların sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Michaelides, otelcilerin sadece sayı olarak değil, aynı zamanda nitelik açısından da iş gücü bulmakta zorlandıklarını belirtti. Yaz sezonuna girerken ve iş gücü sorununun küresel olması nedeniyle seçeneklerin daha da azaldığını sözlerine ekledi.

KHA/KP/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı