Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis, çarşamba günü öğleden sonra Lefkoşa'da DISY Başkanı ve Meclis Başkanı Annita Demetriou, parti yetkilileri, milletvekilleri ve Avrupa Parlamentosu adaylarıyla bir çalışma yemeğine katıldı.

Glafkos Klerides Vakfı tarafından düzenlenen ve ülkenin ekonomik yaşamının temsilcilerinin de katıldığı yemekte Hatzidakis, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta yapılanlara dayandığını belirterek, "2013'ten bu yana Kıbrıs ve hükûmetleri Yunanistan'a öğretecek çok şeye sahipti" dedi.

Yunan Bakan, ülkesinin bugün Avro Bölgesi ortalamasının beş katına kadar büyüme oranları sergilediğini, oysa on yıl boyunca gerilediğini ve GSYİH'nın yaklaşık %30'unu kaybettiğini söyledi. "Çağdaş Avrupa reformlarının hükûmeti olmak istiyoruz" diye devam etti ve malî istikrarı sağlamayı ve yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan bir politika izlendiğini belirtti.

Ayrıca, Avrupa seçimlerinin ve Brüksel'deki temsilin önemine değinerek, seçimlerden sonraki dönemde AB'nin savunma, kalkınma fonu ve tarım politikası konularıyla ilgileneceğini ifade etti.

DISY Başkanı Annita Demetriou ise yemekteki konuşmasında, DISY'nin Kıbrıs'ta ekonomik istikrarı, büyümeyi ve beklentileri sağlamak için sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini belirtti ve Haris Georgiades’in Maliye Bakanlığındaki katkısının altını çizdi.

Ekonomiye bütüncül bir yaklaşım gerektiğini, malî istikrarın korunması, bankaların denetiminin sürdürülmesi ve yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bankaların aşırı kârlarının vergilendirilmesi için yakın zamanda Meclise sunulan öneri gibi teklifler konusunda "tehlike çanlarının" çaldığını belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı