Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, cuma sabahı yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın yarım yüzyılı aşkın bir süredir Türk işgali altında olmasının bir Avrupa meselesi olduğunun altını çizdi.

Demetriou, ülkenin AB'ye katılımının 20. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen özel bir etkinlik için Kıbrıs'ta bulunan Avrupa parlamentolarının temsilcileriyle birlikte Lefkoşa'daki ateşkes hattını gezerken konuştu.

Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Dr. Angelo Farrugia, Yunanistan Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Ioannis Plakiotakis, Litvanya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ve Slovenya Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Danijel Krivec, Demetriou'nun daveti üzerine Kıbrıs'ta bulunuyorlar.

Ziyaretleri kapsamında, Temsilciler Meclisi Başkanı eşliğinde, işgal altındaki kuzey bölgelerini ülkenin hükûmet kontrolündeki güney kesiminden ayıran ateşkes hattı boyunca rehberli bir tura katıldılar.

Demetriou yaptığı açıklamada, konuklarının 50 yıl sonra Kıbrıs'ta hâlen devam eden duruma ilk elden tanıklık edebilmeleri için "Bugün burada, Yeşil Hat'ta olmaktan daha farklı bir şekilde başlayamazdık" dedi.

Kıbrıs'ın AB üyeliğinin en büyük diplomatik avantajı olduğunu yineleyen Demetriou, "Kıbrıs'ın yarım asırdır işgal altında olmaya devam etmesi de bir Avrupa meselesidir" diye ekledi.

Demetriou, "AB de dâhil olmak üzere" herkesin yasa dışı istilâ ve işgalle mücadelede sorumluluk alma zamanının geldiğini vurguladı.

Demetriou, özellikle bugün, sadece Orta Doğu'da değil, Avrupa'nın kalbinde de devam eden savaşla birlikte, ülkelerin ve AB'nin barış, istikrar ve refahı nasıl koruyacağını ve "her şeyin bu kadar zorlu olduğu bir dönemde normlarımızı ve ilkelerimizi nasıl korumamız gerektiğini" görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Dr. Angelo Farrugia, Kıbrıs meselesinin AB'nin yüzleşmesi gereken zorluklardan biri olduğunu belirtti. Kıbrıs ve Malta'nın AB'ye katılımının 20. yılını kutlamak üzere Kıbrıs Meclisi tarafından düzenlenen konferansa atıfta bulunarak bugünün önemli bir gün olduğunu vurguladı.

Dr. Farrugia ayrıca Kıbrıs ve Malta'nın AB'nin iki ada devleti olduğunu ve sadece aynı değerleri paylaşmakla kalmayıp AB'yi çok daha güçlü kılmanın önemini de paylaştıklarını ifade etti.

Konuklar daha sonra Kıbrıs'ın AB'ye katılımının 20. yıl dönümü vesilesiyle Temsilciler Meclisinde  düzenlenecek Genel Kurul özel oturumuna ve ardından aynı konuda bir konferansa katılacaklar.

KHA/MC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı