Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıslı Türklerle ilgili olarak hükûmet tarafından açıklanan 14 tedbirin uygulanması ve sözleşmeli asker uygulamasının iyileştirilmesi ve modernleştirilmesinin bugün Bakanlar Kurulu tarafından ele alınacağını açıkladı.

Oturumun başında Bakanlar Kurulu üyelerine hitap eden Cumhurbaşkanı, Paskalya Bayramı dileklerini ifade ettikten sonra "çok önemli olduğunu düşündüğüm iki konuyu" vurgulayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı şunları ifade etti: "Birinci konu seçim öncesi dönemde söz verdiğimiz bir konu olan sözleşmeli askerler kurumunun iyileştirilmesi ve modernizasyonu ile ilgili. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin caydırıcı gücünün önemli ölçüde güçlendirilmesinin Millî Muhafız Ordusu personeli ve subayları aracılığıyla başladığına inanıyoruz. Üzerinde durduğumuz mesele, işgal sürdükçe ve AB üyesi bir devlet olarak yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin caydırıcı gücünü güçlendirmek üzere yarı profesyonel bir ordu yaratma çabasını güçlendiren ve esasen kurumu yükselten bir karar."

Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca şunları belirtti: "Üçüncü kez ele alacağımız ikinci konu ise Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızla ilgili olarak açıkladığımız 14 tedbirin uygulanmasına ilişkin. Bunu iki kez görüştük. Tedbirlerin çoğunun uygulanması yüzde 100 tamamlandı; bazı tedbirler için zemin çalışması gerekiyordu. Bu zemin çalışması devam ediyor ve bu tedbirlerin tam olarak uygulanmasının tamamlanabilmesi için bugün görüşmek istiyorum."

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı