Pazartesi günü bir araya gelen Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou ve Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis ikili ilişkiler ve AB düzlemlerinde Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki iş birliğini ele aldılar.

Annita Demetriou, öğleden sonra erken saatlerde Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis, Yunanistan Sağlık Bakan Yardımcısı Marios Themistokleous ve eski Sağlık Bakanı Athanasios Plevris'i Meclis binasındaki ofisinde kabul etti.

Demetriou, Yunan yetkililerin her ziyaretinin çok önemli olduğunu belirterek "Yunanistan ve Kıbrıs olarak, çok belirsiz bir jeopolitik sahnede yönetmemiz gereken tüm bu zorluklar karşısında bir bütün cephe olmamızın önemini vurgulamak çok önemli" dedi. Ayrıca, her birinin portföylerine göre ve "27 üyenin kolektif düzeyinde ve aramızda yönetmemiz gereken özel konular" için iş birliğinin önemine değindi.

Meclis Başkanı, Temsilciler Meclisi olarak "her seferinde, mümkün olan her yerde aramızda daha fazla iş birliğine sahip olmayı vurguluyoruz, bunu talep ediyoruz" dedi.

Demetriou, Yunanistan Sağlık Bakanı’na, Kıbrıslı öğrenciler için Sosyal Güvenlik Kayıt Numarası (AMKA) uygulamasının kaldırılması gibi uzun süredir devam eden bir talebin karşılandığı için teşekkürlerini ifade etti.

Georgiadis ise Kıbrıs'ın başarılarından gurur duyduklarını belirterek, Yunanistan ve Kıbrıs'ın önündeki sorunların "benzeri görülmemiş derecede büyük" olduğunu ve sadece aralarında ortak bir cephe oluşturmakla kalmayıp, birçok başka ülkeyle de ortak eylemlerle sağlık ve diğer konularda bu zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğini söyledi. Konuk bakan, "Çok istikrarsız ve çok hızlı değişkenlik arz eden bir dönemdeyiz" dedi.

Avrupa seçimlerinden sonra Avrupa'da "öngörülmesi zor bir ortam" olacağı görüşünü paylaşan Georgiadis, Avrupa Halk Partisinin yeni Avrupa Parlamentosunda (AP) birinci güç olmaya devam edeceğini kaydederek "birlikte, her zaman olduğu gibi, AB'de bir sonraki güne gitmek için inşa edeceğiz" diye ekledi.

Demetriou, AP'ye, Avrupa ilkelerine ve değerlerine inanan, Avrupa perspektifini güvence altına almayı bilen ve AB'nin devamı ile ilgili zor tarihsel meseleleri nasıl yöneteceğini bilen kişilerin seçilmesinin önemli olduğunu söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı