Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiades, bugün Larnaka'da Boussas Cyprus ve Hellenic Bank of Cyprus tarafından düzenlenen "Kıbrıs, Yunanistan ve Avrupa" konulu konferansta bir konuşma gerçekleştirdi.

Georgiades, "Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerimizi geliştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya her zaman hazırız. Bugün bu tür ortaklıklara ihtiyaç var çünkü dünyada belki de doktorların biz politikacılardan çok daha iyi anlayabileceği büyük bir dönüm noktasındayız" dedi.

"Ülkelerin yalnızca birlikte yanıt verebileceğini ve kesinlikle her birinin tek başına yanıt veremeyeceğini" belirten konuk bakan, "tüm Avrupa ülkelerinin geleceğin büyük zorluklarına ortak bir yanıt bulması gerektiğini" sözlerine ekledi.

Süper bilgisayarların kullanımına ve yeni yenilikçi ilaçların yaratılmasına atıfta bulunarak, "Bunlarla bugün kurtaramadığımız hayatları kurtarabilir, insanların yaşam sürelerini bugünkünden çok daha uzun süre uzatabilir ve şu anda tedavi edilemez olarak kabul edilen hastalıkları çözebiliriz" diye belirtti.

Bununla birlikte, "Avrupa Birliği üye devletlerinin tüm sağlık sistemlerinin bütçeleri şu anda son derece büyük sorunların üstesinden gelmek durumunda. Çünkü yeni ilaçlar çok pahalı olacak, ancak hükûmetler ihtiyaç duyduklarında vatandaşlarına bu ilaçları sağlamak zorunda kalacaklar" dedi.

Konuk bakan söz konusu durumun önümüzdeki 2-3 yıl içinde sağlık sistemleri ve hükûmet bütçeleri üzerinde büyük bir baskı yaratacağını ve bu zorluğa yanıt vermenin bir yolunu bulmamız gerekeceğini belirtti.

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi mensubu ve Yunanistan eski Sağlık Bakanı Thanos Plevris, Parlamento Temsilci Yardımcısı olarak yaptığı konuşmada, pandeminin üye devletlerin merkezi politikalarla çok daha iyi müzakere edebilmeleri gerektiğini açıkça gösterdiğini söyledi. Ayrıca, "Avrupa'nın hem üretim hem de araştırma için Asya ülkelerine olan büyük bağımlılığının göz ardı edilmemesi gerektiğini" vurguladı.

İtalya eski Sağlık Bakanı ve Temsilciler Meclisi Üyesi Roberto Speranza ise konuşmasında, "Pandemiden çıkardığımız derslerin ve son dört yılda yaşadıklarımızın ardından sağlık hizmetlerini güçlendirmenin önemli bir ders olduğunu ve sağlığın ulusal bir mesele değil, uluslararası bir mesele olarak görülmesi gerektiğini" belirtti.

Sağlık Sigortası Kurumu (OAI) Başkanı Stavros Michael kendi konuşmasında şunları belirtti: "Kurumun sağlık alanında büyük bir rolü var. Sigorta fonu olarak Kıbrıs'taki nüfusun tamamını kapsıyoruz ve sağlık hizmeti sunanların %90'ına sahibiz. Bu tür konferanslar, bizi Yunanistan ve Avrupa'daki gelişmelere siyasi düzeyde yaklaştırıyor. Bu sayede Yunanlı meslektaşlarımızla ve Avrupalılarla sağlık konusunda işlerin nasıl ilerlediğini görmek için toplantılar yapabiliyor ve görüş alışverişinde bulunabiliyoruz."

Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu (OCYPY) Genel Müdürü Kypros Stavrides ise "Kıbrıs, Yunanistan ve genel olarak Avrupa Birliği arasında oluşturulabilecek sinerjilerden çok şey kazanabiliriz. Pandemi sırasında açıkça görüldü ki, Avrupa Birliği birlik olduğunda ve ciddî sağlık sorunlarıyla toplu ve kolektif bir şekilde yüzleştiğinde çok şey başarabilir ve her ülkenin tek başına mücadele etmesi yerine pan-Avrupa çözümleri bulunabilir" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı