Avrupa Birliği'nin sağlık politikalarının geliştirilmesi adına yapılanların bir başlangıç olduğunu belirten Sağlık Komiseri Stella Kyriakides, gelecekteki çabaların iklim değişikliğinin fiziksel ve ruhsal sağlık üzerindeki etkileri ile AB'nin gelecekteki genişlemesinin getirdiği sorunlara odaklanması gerektiğini ifade etti.

Kyriakides, Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile son dört yılda atılan adımları belgeleyen Avrupa Sağlık Birliği'ne ilişkin bir rapor sundukları basın toplantısında konuştu.

Beş yıl önce, bir Avrupa Sağlık Birliği'nin kâğıt üzerinde bir vizyondan daha fazlası olabileceğinin düşünülemez olduğunu belirten Kyriakides, pandeminin AB için getirdiği zorlukların ötesinde, "gerçek dayanışma ile çalıştığımızda Birlik olarak neler başarabileceğimizi gösterdiğini" söyledi.

Kyriakides, Avrupa Sağlık Birliği'nin felsefesinin, müzisyen ve aktivist Bono'nun "yaşadığınız yerin, yaşayıp yaşamayacağınızı belirleyememesi gerektiği" şeklindeki bir cümlede özetlendiğini vurguladı.

İki Komiserin sunduğu raporda, Avrupa Sağlık Birliği politikasının sonuçları arasında, gelecekteki halk sağlığı tehditlerine karşı önlem alma, hazırlık ve müdahale tedbirlerinin oluşturulması, ilaçlara eşit ve zamanında erişimin sağlanması, kanser için dünya çapında öncü bir programın geliştirilmesi, sağlık sektörünün dijitalleştirilmesi için girişimlerin başlatılması ve ruh sağlığı için eylemler yer aldı.

Kyriakides, sunduklarının "sağlık politikalarına yaklaşımımızı değiştirdiğimiz bir yolculuğun başlangıcı" olduğunu belirterek, "Bu yolculuğun sonu değil" dedi ve başlatılanların devam etmesi gerektiğini, gelecekte nereye odaklanılması gerektiğini değerlendirirken vurguladı.

Gelecekte önemli olacak beş alan olduğunu belirten Kyriakides, iklim değişikliği konularının ilk sırada yer aldığını belirterek, "Bugün iklim değişikliğinin genel olarak sağlık üzerinde ve ruh sağlığı üzerinde doğrudan etkileri olduğuna dair hiçbir şüphe yok" dedi.

İkinci önemli konu olarak gelecekteki ilaç eksikliklerini belirten Kyriakides, "yeni bir ilaç stratejimiz var" ancak bu konuların izlenmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Üçüncü olarak antimikrobiyal direnci vurgulayan Kyriakides, "Bugün ciddi hastalıklardan mustarip hastalarımızın olması ve antimikrobiyal direnç geliştirdikleri için hayatlarını kaybetmemiz mümkün değil" dedi. AB'de 30 binden fazla insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini belirtti. Dördüncü öncelikli konu olarak bulaşıcı olmayan hastalıklar ve kardiyovasküler hastalıklar ile nadir hastalıkları belirtti.

Kyriakides ayrıca genişleme perspektifine ve bunun sağlık sektörü üzerindeki etkilerine değinerek, AB için "sağlık sistemlerini nasıl modernize ettikleri" ile ilgili olduğunu belirtti ve bu nedenle bir sonraki seyahatinin, AB4Health aracılığıyla iş birliği anlaşması imzalamış olan aday ülkelerden biri olan Karadağ'a olacağını açıkladı.

Schinas, sunduklarının düzenleyici çerçeve olduğunu belirterek "halk sağlığını korumak için etkili bir politikanın birçok bileşeninin diğer sektörlere bağlı olduğunu" vurguladı ve yıllarca Avrupa'da maske ve solunum cihazı üretilmemesinin mantıklı görüldüğünü, çünkü Çin'den ucuz ithalat seçeneği olduğunu örnek olarak verdi.

"Ancak tüm insanlık maske ve solunum cihazı ararken, Avrupa kuyruğun sonuna gitmek zorunda kaldı ve bu, dayanıklılık, bağımsızlık ve özerklik konusundaki eksikliğimizi ortaya koydu" diye ekledi. Gelecekte bir sağlık politikası olamayacağını, dayanıklılık boyutu olmadan olamayacağını belirtti ve bunun AB'nin endüstriyel gücünden, hammaddelere ve büyük ilaç tedariklerine bağımlılıktan geçtiğini söyledi.

Kyriakides, pandemi "ekonomilerimizi, toplumlarımızı ve sağlık sistemlerimizi sınırlarına kadar zorladı" ancak aynı zamanda iş birliği yoluyla nelerin yapılabileceğini gösterdi, tüm AB'de aynı anda aşıların mevcut olmasını sağlayan aşılama stratejisine değindi.

Pandeminin derslerinin ECDC ve EMA'nın güçlendirilmesine ve HERA'nın oluşturulmasına yol açtığını belirtti ve "AB'nin bir daha hazırlıksız yakalanmaması için" dedi.

Bu dönemin diğer başlıca faaliyetleri arasında, bu neslin en büyük ilaç politikası reformu önerisi, kritik ilaçlardaki eksiklikleri ele almak için yapılan çalışmalar ve vatandaşların AB genelinde tedavi arayabilmesi için Avrupa Dijital Sağlık Verileri Alanı'nın oluşturulmasına yönelik ilerleme olduğunu belirtti.

Kyriakides ayrıca, AB'nin kanserle mücadele için iddialı planına değinerek, yeni yönergelerin ve Kanser Bilgi Merkezi ile AB Eşitsizlikler Sicilinin oluşturulmasıyla sonuçlar elde edildiğini belirtti.

Ruh sağlığına gelince, "hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın refahımızın bir parçası olduğunu" ve AB'nin bu konulara yaklaşımının "nihayet bunu kabul ettiğini, damgalamayı ve önyargıyı kırarak" önleme kadar yeniden entegrasyonu kapsayan 1,2 milyar Euro'dan fazla yatırım yapıldığını söyledi.

Kyriakides, Başkan Yardımcısı Schinas'a destek ve iş birliği için teşekkür etti ve sağlık politikasına yönelik vizyonu paylaştığı için minnettar olduğunu belirtti.

Schinas ise pandemiden sonra AB'nin "yangın söndürme" aşamasından "mimari çalışmasına" geçtiğini ve Avrupa Sağlık Birliği iletişiminde kaydedilen politikalar grubunun sonucu olduğunu belirterek, zor işi başarıyla tamamladığı için Kyriakides'e teşekkür etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı