Kıbrıs'ta 20 yıldan fazla bir süreden beri devam eden vergi dönüşümü süreci, Maliye Bakanlığından teknokratlar, vergi hizmetleri alanından uzmanlar, parti temsilcileri, ticari temsilciler, sendikalar ve işveren örgütlerinin katılımında FMW tarafından düzenlenen konferansta masaya yatırıldı.

Maliye Bakanı Makis Keravnos konferansta yaptığı konuşmada, vergi çerçevesine ilişkin teklifin 2025 yılının ilk yarısı sonunda Meclise sunulacağını duyurdu.

Keravnos vergi reformunun amacının daha adil, daha basit bir sistem oluşturmak, vergi yükünün daha adil dağılımını teşvik etmek, kamu maliyesinin sürdürülebilirliğini korumak ve ekonominin kalkınma umutlarını güçlendirmek olduğunu belirtti.

Konuşması Vergi Politikası Birimi Başkanı Naya Symeonidou tarafından okunan Keravnos, reformun ana eksenlerinin vergi tabanının genişletilmesi, istihdamın artırılması ve Kıbrıs ekonomisinin uluslararası standartlar ve Avrupa standartları, yenilikçiliğin ve evrimsel bakış açısıyla yeşil geçişin teşvik edilmesi, vergi yükünün daha adil dağıtılması ve vergi mükelleflerinin idari yükünü azaltan basitleştirilmiş bir vergi sistemi aracılığıyla kamu maliyesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması çerçevesinde rekabet gücünün artırılması olduğunu ifade etti.

Daha adil ve şeffaf bir vergi modeli amaçlandığını kaydeden Maliye Bakanı, Kıbrıs Üniversitesi Ekonomi Araştırma Merkezine verilen görevin, önerilen yeni vergi çerçevesinin Meclise sunulmasıyla 2025 yılının ilk yarısı sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.

Maliye Bakanlığının yeşil vergilendirmeyle ilgili hedeflerini değerlendiren Kıdemli Gümrük Yetkilisi Melina Stavrou, yeşil vergilendirmeyle kümülatif uyumla birlikte 2030 yılına kadar maliyeti 35 ile 50 milyon avro arasında olacak emisyonlarda yüzde 3 ila yüzde 3,5 arasında ek bir azalma olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Kıbrıs Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü Genel Müdürü Kyriakos Iordanou konuşmasında, önerilerinin kapsamlı, yatay ve uygulanabilir bir çözüm hedefiyle vergilendirmenin, mevcut prosedür ve uygulamaların tüm kapsamının incelenmesi olduğunu belirtti.

Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Marios Tsiakkis, kapsamlı vergi planlamasına karşı çıktı; sistemin “bugünün ihtiyaçlarına daha yakın” olması için bazı alanlarda değişiklik yapılmasından yana olduklarını söyledi.

İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu Ekonomik İşler Bölümü Direktörü Antonis Frangoudis, sağlıklı rekabete olanak sağlamak için Kıbrıslı şirketlere yabancı şirketlerle karşılaştırıldığında eşit muamele edilmesi çağrısı yaptı.

SEK ve PEO konferansta, sendikaların tüm sürece katılımı konusunu gündeme getirdi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı