Kadınların diplomaside büyük faydalar sağladığını belirten Cinsiyet Eşitliği Komiseri Josie Christodoulou, dış politikada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının Kıbrıs gibi küçük ülkelere etki yapma fırsatı sunduğunu kaydetti.

Yunanistan'da Pire Üniversitesinde düzenlenen "Diplomaside Kadınlar: Dış Politika, Güvenlik ve Savunmayı Şekillendirmek" konulu etkinlikte konuşan Christodoulou, 2024 yılında hâlâ kadınların uluslararası platformlarda kararların alındığı yerlerde eşit temsil edilmediğini ve eşit haklara sahip olmadığını belirtti.

Yetkili, "Kadınlar ve kızlar dünya nüfusunun yarısını temsil ediyor, dolayısıyla potansiyelinin de yarısını. Kadınlar diplomaside büyük faydalar sağlar. Liderlik tarzları, uzmanlıkları ve öncelikleri, ele alınan konuların kapsamını ve sonuçların kalitesini genişletir" dedi.

Komiser, toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan ve kadınların diplomaside nasıl fark yarattığını kabul eden erkeklerle yakın iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in, Dışişleri Bakanı sıfatıyla, 2019 yılında bir toplumsal cinsiyet danışmanı atamaya karar verdiğini vurguladı. "Bu pozisyonda, Kıbrıs'ın dış politikasında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yetkisiyle hizmet etme onuruna sahip oldum. Ve her şey böyle başladı" dedi.

Christodoulou, dış politikada toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeye yönelik yukarıdan aşağıya inisiyatifin, Bakanlığın devam eden reform ve yeniden yapılandırmasının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca, Kıbrıs'ın "tematik çoğulculuk" devleti olduğunu ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkenin dış politikasının temel hedeflerinden biri olduğunu ekledi.

Komiser, "Dış politikada toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, Kıbrıs gibi küçük ülkelere etki yapma fırsatı sunar. Küresel hedeflere katkıda bulunabilirler, uluslararası platformlarda seslerini duyurabilirler ve benzer düşüncelere sahip ülkelerle güçlü ikili ve çok taraflı ilişkiler kurabilirler," dedi.

Son olarak, son birkaç on yılda kadınların ve kızların haklarının teşviki konusunda küresel ilerleme kaydedildiğini, ancak sürecin ne yazık ki yavaş ilerlediğini vurguladı. Şimdi bu konuyu aciliyet ve kararlılıkla ön plana çıkarma zamanı olduğunu söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı