Kıbrıs'ın Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Nicodemos Damianou, perşembe günü yaptığı açıklamada, uzayın Avrupa'nın uzun vadeli ekonomik refahı, stratejik özerkliği, güvenliği ve küresel etkisi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Müsteşar, Brüksel'de düzenlenen Rekabet Konseyi (Uzay, Araştırma ve İnovasyon) toplantısına katıldı. Toplantıda bakanlar, Komisyonun yakında önermesi beklenen AB uzay yasası hakkında bir politika tartışması gerçekleştirdi.

Resmî basın bültenine göre, Damianou konuşmasında, yeni yasanın iş girişimlerine istikrar sağlaması, hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik sunması gerektiğini belirtti. Geçen ekim ayında onaylanan Kıbrıs Ulusal Uzay Mevzuatına değinen Damianou, bu mevzuatın ulusal uzay faaliyetlerinin onaylanması, denetlenmesi ve kaydedilmesini kapsadığını ifade etti.

Damianou Avrupa Uzay Ajansı ile yapılan ortak toplantıda da uzayın Avrupa'nın uzun vadeli ekonomik refahı, stratejik özerkliği, güvenliği ve küresel etkisi için hayati önem taşıdığını yineledi.

Damianou, Avrupa uzay sektörünün rekabet gücünün artırılmasının, yenilikçi ve ticari odaklı uzay işletmelerine yapılan yatırımların artırılması anlamına geldiğini ekledi.

Son olarak, kuantum teknolojisi ve yapay zekânın geliştirilmesinin ve bunların uzay teknolojileri ve hizmetlerine entegrasyonunun yaratabileceği dinamiklerin önemini vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı