Kıbrıs'ta, Kıbrıs Üniversitesi koordinasyonunda ve Devlet Sağlık Hizmetleri Teşkilatı iş birliğinde “Opioid Bağımlılığı Olan Hastalarda Nüksün Önlenmesinde Ketaminin Etkinliği - PROUD” başlıklı öncü bir araştırma yürütülüyor.

Kıbrıs Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs’ta türünün ilk örneği olan bu araştırma, Opioid bağımlılığının tedavisi için yenilikçi bir tedavi yaklaşımı araştırmayı amaçlıyor.

Opioid bağımlılığı dünya çapında ciddi bir salgın ve yoksunluk sonrası nüks oranları %85-91'e ulaşmaktadır. Mevcut tedaviler sınırlı etkinlik göstermekte, bu da yeni ve daha etkili çözümlere olan ihtiyacı zorunlu kılmaktadır. Güçlü antidepresan etkisiyle bilinen bir ilaç olan Ketamin, çeşitli klinik çalışmalarda depresyon semptomlarını ve intihar eğilimlerini azaltmada umut verici sonuçlar gösterirken, yan etkileri de minimum düzeydedir. Bu ilaç her zaman uygun tıbbi gözetim altında uygulanmalıdır.

Bu araştırmanın, “ketamini Opioid bağımlılığı olan hastalarda bir nüks önleme aracı olarak test ederek, antidepresan özelliklerini nüks oranlarını azaltma kabiliyetiyle birleştirerek Opioid bağımlılığının tedavisindeki boşluğu doldurmayı amaçladığı” belirtiliyor.

Çalışma katılımcılarının, yaşam kalitelerini önemli ölçüde artırabilecek yeni tedavi yaklaşımından önemli ölçüde yararlanma fırsatına sahip olacakları bildiriliyor.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı