Kıbrıs ile Filipinler'in uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine (UNCLOS) bağlılığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ve Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo, cuma günü Lefkoşa'da bir araya geldiler.

Filipinler Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs'a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini belirten Kombos, bu ziyareti "tarihi" olarak nitelendirdi ve gelecek yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 45. yıl dönümünün kutlanacağını hatırlattı.

Görüşmenin gündeminde denizcilik konuları, ticaret, yatırım, kültürel ve eğitimsel iş birliği gibi konular bulunuyordu. Ayrıca Orta Doğu’daki durum, Ukrayna krizi ve AB-Filipinler serbest ticaret konuları da ele alındı.

Kombos, Kıbrıs ve Filipinler'in coğrafi uzaklığa rağmen her zaman güçlü bir ilişki sürdürdüğünü ve bu ilişkinin demokratik değerler, hukukun üstünlüğü, uluslararası hukuk ve deniz hukukuna dayandığını belirtti. Kıbrıs'ın ticaret filosunun dünyanın en büyüklerinden biri olduğunu ve bu filoda çalışan 10.000’den fazla Filipinli denizci olduğunu söyledi. Ayrıca, Kıbrıs'ta yaşayan büyük Filipinli topluluğun ekonominin gelişimine ve insan ilişkilerine önemli katkıda bulunduğunu vurguladı.

Diplomatik ilişkilerin 45. yıl dönümünde ekonomi, yatırım, eğitim, kültür, denizcilik işleri ve güvenlik gibi alanlarda somut sonuçlara ulaşmak için çalışacaklarını belirtti. Bazı bekleyen konuların tamamlanması için çabalarını yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Kıbrıs meselesi ile ilgili olarak, Kıbrıs’ın BM çerçevesine bağlı kalmaya devam ettiğini ve müzakerelerin yeniden başlaması için BM'nin özel temsilcisi ile iş birliği yaptıklarını ifade etti.

Ortadoğu’daki duruma ilişkin olarak Kombos, savaşın sona erdirilmesi, derhâl ateşkes sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak iki devletli çözümün acil bir ihtiyaç olduğunda hemfikir olduklarını belirtti. Çatışmanın daha fazla yayılmasından derin endişe duyduklarını belirterek, Kıbrıs’ın bölgedeki askeri çatışmalara dâhil olmadığını ve BM ile uluslararası toplum tarafından yaygın olarak tanınan insani yardım sağlama rolünü üstlendiğini ifade etti.

Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesindeki durumu da değerlendirdiklerini belirten Kombos, UNCLOS’a bağlılığın kurallara dayalı bir uluslararası düzen sağladığını vurguladı. Ayrıca, Kıbrıs’ın AB-Filipinler ilişkilerinin güçlendirilmesi ve serbest ticaret müzakerelerinin desteklenmesine yönelik umutlarını dile getirdi.

Filipinler Dışişleri Bakanı Manalo, sabah saatlerinde Kıbrıs Cumhurbaşkanı Christodoulides tarafından kabul edildiğini ve mevkidaşı ile yapılan görüşmenin son derece başarılı geçtiğini söyledi. Kıbrıs ve Filipinler'in deniz devleti olarak uluslararası hukuk düzeni, deniz hukuku ve barış ile istikrarı teşvik etme konusunda aynı değerlere sahip olduğunu belirtti. Denizcilik konularında UNCLOS'un gözetilmesinin uluslararası iş birliği için güçlü bir temel oluşturduğunu ve özellikle Güney Çin Denizi konusunun ele alındığını ifade etti.

İki ülke arasındaki iş birliğini teşvik eden denizcilik sektörü hakkında konuşan Manalo, Kıbrıs'ta büyük bir Filipinli grubunun Kıbrıs bayrağı altındaki gemilerde çalıştığını ekledi. CyCLOPS'un Kıbrıs'a dâhil edilmesi ve diplomatik pasaport sahiplerine vize muafiyeti gibi çeşitli ikili programlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Ayrıca, AB-Filipinler serbest ticaret müzakerelerinden umutlu olduklarını ve Kıbrıs meselesinde barış görüşmelerinin yeniden başlamasını temenni ettiklerini belirtti. Kıbrıs ve Filipinler'in birçok farklı alanda daha fazla konuyu ele alabileceğini ve diyaloğun yakın gelecekte devam etmesini umduğunu dile getirdi.

KHA/KC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı