Kıbrıs'ta eğitim amaçlı robotik alanı son yıllarda hızlı bir gelişim gösteriyor. Kıbrıs Bilgisayar Derneği (CCS) Yönetim Kurulu Sekreteri ve Robotex Kıbrıs Robotik Yarışması Organizasyon Komitesi Başkanı Panikos Masouras, bu gelişimi Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) verdiği demeçte değerlendirdi.

Masouras, 2017'de başlatılan Robotex yarışmasının, eğitim robotiğine önemli bir ivme kazandırdığını vurguladı. Bu yılki yarışma, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in himayesinde, 29-30 Haziran tarihlerinde Kıbrıs Üniversitesi Spor Merkezi'nde gerçekleştiridi.

Kıbrıslı çocukların uluslararası arenada da başarılar elde ettiğini belirten Masouras, ROBOTEX Uluslararası etkinliğinde Çin, Hindistan, Amerika ve İtalya gibi köklü geçmişe sahip ülkelerden gelen takımlarla yarışarak birincilikler kazandıklarını ifade etti.

 

Robotex Yarışması

------------------------

 

Kıbrıs Bilgisayar Derneği (CCS - Cyprus Computer Society), ROBOTEX INTERNATIONAL Dünya Robotik Yarışması kurallarına dayanarak 7. ROBOTEX KIBRIS'ı düzenliyor.

Kıbrıs Üniversitesi, Gençlik Kurulu Örgütü ve IET - Mühendislik Teknolojisi Enstitüsü (Kıbrıs Ağı) tarafından ortaklaşa düzenlenen Robotex Kıbrıs, 2017'de kurulduğu gibi Kıbrıs'ın en büyük eğitim robotiği festivali olarak "7. yaş gününü" kutlayacak.

Etkinlik, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in himayesinde gerçekleştiriliyor ve Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı tarafından onaylanmış durumda. Ayrıca çok sayıda kamu ve özel sektör sponsor ve destekçisi tarafından destekleniyor.

Masouras KHA’ya etkinliğin amaçlarının eğitim robotiği alanını yükseltmek, robotik teknolojisini eğitim sistemine tanıtmak, STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik) disiplinlerini ve öğrenme/öğretme yaklaşımını geliştirmek ve yeni öğrenme biçimlerini teşvik etmek olduğunu belirtti.

Robotex Kıbrıs etkinliği, Kıbrıs'taki tüm kamu ve özel okulların tüm eğitim seviyelerindeki (İlkokul, Ortaokul, Teknik ve Mesleki Ortaöğretim) öğrenci ve öğretmenlerine, özel eğitim merkezleri, dershane ve devlet eğitim enstitülerinin öğrenci ve öğretmenlerine, Kıbrıs'taki tüm üniversite ve kolejlerin öğrencilerine, askerlere ve robotik teknolojisine ilgi duyan yetişkinlere açık.

Etkinliğin resmî iletişim ve uygulama dili Yunanca. Eğitim dili İngilizce olan özel okullardan gelen takımlar etkinliğe katılmaya davetli. Onların rahatlığı için, çeşitli zorlukların kuralları İngilizce olarak da hazırlandı.

CCS ayrıca, MRC - Minoan Robotsports Yarışması'nda sunulan zorlukları Robotex Kıbrıs'ta uygulama hakkı veren HERO - Yunan Eğitim Robotiği Organizasyonu ile iş birliğini duyuruyor. MRC, HERO tarafından yıllık olarak Girit'in Heraklion kentinde düzenlenmekte ve uluslararası hâle gelmiştir. Robotex Kıbrıs'ta MRC ile ilgili zorluklarda üstün başarı gösteren takımlar, Girit'teki MRC yarışmasına katılma hakkına sahip olacaklar.

 

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı