Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CySEC), çarşamba günü, kripto varlık piyasalarına ilişkin Avrupa Parlamentosu Yönetmeliği (MiCAR) kapsamına giren kuruluşlar tarafından ödenecek önerilen ücretler ve sunulacak belirli bilgiler hakkında görüş isteyen bir Danışma Belgesi yayımladı.

CySEC'e göre, MiCAR finansal araç olarak nitelendirilmeyen veya kapsamı dışında tutulan diğer kripto varlıklar ile ilgili uyumlaştırılmış bir çerçeve getiriyor.

MiCAR kapsamına giren üç düzenleyici kripto varlık kategorisi şunlardır: MiCAR'ın III. Başlığı altında düzenlenen varlığa dayalı tokensler (ART'ler), MiCAR'ın IV. Başlığı altında düzenlenen elektronik para tokensleri (EMT'ler). CySEC, EMT'lerin ekonomik işlev ve düzenleme açısından elektronik para ile birçok benzerlik gösterdiğini belirtiyor. Kapsama giren diğer düzenleyici kategori, MiCAR'ın II. Başlığı altında düzenlenen ART ve EMT dışındaki kripto varlıklar ve bu nedenle artık bir kategori oluşturuyor.

MiCAR tarafından getirilen ve denetiminin CySEC'e verilmesi beklenen yeni denetlenen kuruluş kategorileri şunlardan oluşuyor: ART ve EMT dışındaki kripto varlıkların arz edenleri, kredi kuruluşları olan ART ihraççıları hariç ART ihraççıları ve Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları (CASP'ler). CASP'ler, kripto varlıklarla ilgili hizmet sunma yetkisine sahip kuruluşlar ve sektörel yasa kapsamında düzenlenen, CySEC'in denetimine tabi olan ve bildirim esasına göre kripto varlıklarda eşdeğer hizmetler sunmasına izin verilen kuruluşlar.

İlgili taraflar, danışmaya ilişkin yanıtlarını en geç 17 Temmuz 2024 tarihine kadar CySEC Politika Bölümüne policy@cysec.gov.cy e-posta adresi üzerinden göndermeye teşvik ediliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı