Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, hükûmetin yükseköğretime ve üniversitelere sürekli desteğini, Kıbrıs'ın potansiyelini tam olarak kullanma ve ülkeyi bölgesel ve uluslararası kaliteli eğitim ve araştırma merkezi hâline getirme amacıyla yeniden teyit etti.

Pazartesi akşamı Lefkoşa Üniversitesi İşletme Fakültesinin mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı, "Bu, hata yapamayacağımız bir alan" diyerek eğitimin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, konuşmasında Lefkoşa Üniversitesinin kuruluşundan bu yana gurur verici bir gelişme ve tanınma yolu izlediğini belirtti. Üniversitenin, eğitim içeriğinin sürekli iyileştirilmesi, dışa açılma ve uluslararasılaşmaya dayalı bir strateji benimsediğini ifade etti.

"Üniversitenin insan odaklı yaklaşımı ve modern bina tesisleri, öğrenci topluluğunun yetkin akademik personelin rehberliğinde geniş bir yenilikçi program yelpazesini takip edebileceği bir ortam oluşturuyor" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı, Lefkoşa Üniversitesinin iş piyasası ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veren bir kurum olduğunu vurguladı. Üniversitenin, eğitimi iş piyasasıyla bağlantılandırma ihtiyacını fark eden ilk kurumlardan biri olduğunu ve çok sayıda öğrenci ve akademisyeni çekmeyi başararak ülke içinde ve dışında öne çıktığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, bir yabancının Lefkoşa Üniversitesinin dünyada ilk kez “Blockchain ve Dijital Para Birimleri” alanında en iyi yüksek lisans programını sunduğunu belirtmesinden duyduğu gururu dile getirdi.

Bu başarıdan dolayı üniversite yönetimini, akademik kadroyu, idari personeli ve öğrencileri tebrik etti. Üniversitenin gelişimi ve tanıtımı için gösterilen çabanın, kaliteli eğitimin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Hükûmet olarak, Lefkoşa Üniversitesinin son yıllardaki başarılarını ve devletin katkılarıyla ulaşılan yüksek eğitim seviyesini daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Bu eğitimin, geleceğin bilim insanlarına ve vatandaşlarına, küresel rekabette ihtiyaç duyacakları özel bilgi ve becerileri kazandıracağını ifade etti.

Hükûmetin yükseköğretime ve üniversitelere desteğinin süreceğini, ülkenin potansiyelini en üst düzeyde kullanarak bölgesel ve uluslararası bir eğitim ve araştırma merkezi olmayı amaçladıklarını açıkladı.

Gençlerin ülkedeki üniversitelerden edindikleri becerileri hem kişisel gelişimleri hem de toplumun ilerlemesi için kullanabilmelerini istediklerini vurguladı. Yenilik ve yaratıcılığı temel alarak bilgi toplumunu inşa etmeyi, istihdamı artırmayı, işsizliği azaltmayı ve refah sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Hükûmet, yükseköğretim için özel bir strateji ve bazı eylemler geliştirdi. Bu stratejinin planlanması ve uygulanmasında Eğitim Bakanlığının yanı sıra Dışişleri, Maliye, İçişleri ve Çalışma Bakanlıkları da yer alıyor. Bu strateji, üniversitelerin bilimsel potansiyelini kullanarak, araştırma programlarını iş dünyasıyla ilişkilendirerek, karşılıklı diploma tanıma anlaşmalarını teşvik ederek ve ilgili yasaları güncelleyerek Kıbrıs'taki yükseköğretimi geliştirmeyi amaçlıyor.

Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Kurumu aracılığıyla üniversitelerin eğitim programlarının kalitesini denetliyor. Ayrıca, üniversiteler hem ülke içinde hem de uluslararası düzeyde iş birliği ve sinerji geliştiriyor.

Hedef, mezunların yurt dışındakine eşdeğer bir eğitim alırken aynı zamanda ülkede kalıp yeteneklerini toplum yararına kullanmalarını sağlamak. Bu amaçla hükûmet, bilgi ve uzmanlık arzını değişen ekonomik ve sosyal koşullarla uyumlu hâle getiren mekanizmalar geliştiriyor. İlgili bakanlık, iş piyasası ve eğitim arasındaki beceri uyumsuzluğunu gidermeyi amaçlayan özel bir proje yürütüyor.

Araştırma sonuçlarının ilk verileri elde edildi ve yıl sonuna kadar mezunların diğer 16 AB ülkesinin mezunlarıyla karşılaştırmalı durumu hakkında bilgiler sunulacak.

Üniversitelerin yasal çerçevesini değiştirme çabaları, üretilen bilgiyi ticarileştirilebilir ürünlere dönüştürmeyi amaçlıyor. Araştırma ve yenilikte en önemli nokta, ortaya çıkan ürünün ticarileştirilmesi.

Gençlere ve mezunlara karşı sorumluluk, tüm alanlarda ve seviyelerde kaliteli ve sürekli gelişen bir eğitim sağlanmasıyla yerine getirilecek. Hükûmetin planlarının sonuçları yakında görülmeye başlanacak.

"Tüm ilgili kurumlar ve hizmetlerle mükemmel bir  iş  birliği içinde, her şeyden önce yeni neslin endişelerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, onlara daha parlak, daha umut verici bir gelecek sunmak için çalışmaya devam edeceğiz" mesajını veren Cumhurbaşkanı, yeni mezunlara hitaben, bugün itibariyle çok önemli bir kişisel hedeflerine ulaştıklarını söyledi.

"Bu akşam burada sevdiklerinizin, öğretmenlerinizin ve hepimizin varlığı, emeklerinizin ve gösterdiğiniz zorlu çabanın tasdiki ve takdiri anlamına gelen bu önemli anda, herkesin sizlere duyduğu gururu ve güveni gösteriyor" diyen Cumhurbaşkanı, onları bu ana kadar karşılaştıkları zorlukları, yaşadıkları hayal kırıklıklarını her adımlarında düşünmeye çağırdı. Tüm bunlardan, diplomalarını ellerinde tutmalarını sağlayan cesaret ve mücadele ruhunu korumalarını istedi.

"Bu nedenle, hedefler koymaya, engelleri aşmaya, talep etmeye ve gelişim, ilerleme ve refah için yollar açmaya devam edin" diye ekleyen Cumhurbaşkanı ve tüm mezunları tebrik ederek başarılar diledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı