33. modern Olimpiyat Oyunları "Paris 2024" start alıyor. Her dört yılda bir düzenlenen en büyük spor etkinliği, dünyanın dört bir yanından en iyi sporcuları Paris'te buluşturuyor.

26 Temmuz'da ilk kez stadyum dışında, Seine Nehri kıyısında altı kilometrelik bir parkur boyunca gerçekleşecek olan açılış töreni, büyük ölçüde organizatörlerin ev sahibi şehir Paris'i ve Fransa'nın diğer şehirlerini dünyaya tanıtma çabalarını yansıtacak.

Oyunlara katılan 205 Olimpiyat Komitesi arasında (BM üyesi devletlerden 12 fazla) yer alan Kıbrıs, Moskova 1980'deki ilk katılımından bu yana oyunlara 12. kez kendi takımıyla yer alacak.

Kıbrıs Olimpiyat Komitesi ekibi, sekiz farklı spor federasyonundan 15 sporcudan oluşuyor: Marios Georgiou (Jimnastik), Sofia Asvesta (Judo /52Kg), Natasa Lappa (Yelken/IQFOIL) , Alexandros Tofalides (Eskrim/Flöre), Antoniou Kalia (100m Yüzme), Antoniou Nikolas (100m Yüzme), Makri Marilena (Yelken / ILCA6), Kontides Pavlos (Yelken /ILCA7), Elena Kulichenko (Atletizm /Yüksek Atlama), Olivia Fotopoulou (Atletizm / 100m, 200m), Konstantina Nikolaou (Atıcılık /Skeet), Andri Christoforou (Bisiklet), Denis Tarandin (Yelken/Uçurtma), Milan Trajkovic (Atletizm / 110m Engelli), Vera Tugolukova (Ritmik Jimnastik).

Açılış töreninde Kıbrıs takımının bayrak taşıyıcıları Milan Trajkovic ve Elena Kulichenko olacak.

Kıbrıs ekibinin üyelerinin çoğunluğu açılış töreninden önce Fransa'da olacak. Marios Georgiou (Jimnastik) şimdiden Olimpiyat Köyü'nde, dört yelkenci Marsilya sularında günlerdir antrenman yapıyor (Marilena Makri, Natasha Lappa, Pavlos Kontides ve Denis Tarandin) ve Konstantina Nikolaou ise Atıcılık yarışmalarının yapılacağı Satorou'ya taşındı ve şimdiden antrenman yapıyor. 24 Temmuz Çarşamba günü Judo, Yüzme, Eskrim ve Atletizm takımları Paris'e varacak ve Olimpiyat Köyü'ne katılacak. Kıbrıs misyon şefi Yiotis Ioannides de sporcularla beraber seyahat ediyor.

Andri Christoforou (Bisiklet) ve Vera Tougolukova (Ritmik Jimnastik) ise Oyunların ikinci haftasında Fransa'ya intikal edecekler.

Yarışacak ilk Kıbrıslı sporcu Marios Georgiou

-------------------------

27 Temmuz'da "Bersi"de Jimnastik müsabakaları başlayacağı için yarışacak ilk Kıbrıslı sporcu Marios Georgiou olacak. Müsabaka, Kıbrıslı Avrupa şampiyonu için son derece önemli çünkü eleme turu aracılığıyla çok yönlü finalde (31/7) ilk 24'e ve ayrıca altı bireysel yarışmanın finallerine (3/8, 4/8, 5/8) katılma hakkı kazanacak.

Programa göre Marios Georgiou, B Grubu'ndaki elemelerde yarışacak ve cumartesi günü yapılacak müsabaka yerel saatle 15.30'da (Kıbrıs saatiyle 16.30) başlayacak. Yer hareketleri, atlama beygiri, halka, atlama masası, paralel bar ve barfiks dallarında yarışacak.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı