Kıbrıs sorunu, Temsilciler Meclis Başkanı Annita Demetriou’nun Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslılar Dünya Federasyonu (NEPOMAK) Gençlik Heyeti ve Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giorgos Kotsiras ile Lefkoşa'da ayrı ayrı yaptığı toplantılarda görüşülen ana konu oldu.

Temsilciler Meclisi tarafından yapılan açıklamaya göre Demetriou NEPOMAK heyetine, Kıbrıs sorununun ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde çözülmesine yönelik çabaların, Kıbrıs'ta barış ve güvenlik sağlanana ve tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygı gösterilene kadar gerektiği sürece devam edeceği konusunda güvence verdi.

Heyeti karşılayan Meclis Başkanı, 1974 Türk işgalinin 50’nci yıl dönümü nedeniyle bu yıl 30 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri ​​arasında yurt  dışındaki Kıbrıslıların yıllık dünya konferansının düzenlenmesinin özel önemini vurguladı.

Demetriou, işgalci rejimin ara bölge ve ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki yasa dışı eylemlerinin her uluslararası forumda kınanmasının sürekli olacağını bildirdi; bu konuda hem parlamento diplomasisinin hem de yurt dışındaki Kıbrıs büyükelçileri olarak diasporadaki gençlerin önemli rolüne işaret etti.

Temsilciler Meclisinin bir başka açıklamasında da, Annita Demetriou’nun bugün Kıbrıs Diasporası Dünya Konferansı dolayısıyla Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı George Kotsiras ile bir görüşme yaptığı belirtildi.

Meclis Başkanı Demetriou toplantıda, özellikle Türkiye’nin adayı istilâsının ve bir bölümünün işgalinin 50’nci yıl dönümünün ve 1974'ün trajik yıl dönümünde Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in Lefkoşa'da bulunmasının hem önemli hem de sembolik olarak özel önemine değindi.

George Kotsiras ise, özellikle büyük zorlukların yaşandığı bir dönemde, Yunanistan Başbakanı'nın Kıbrıs'ta bulunmasının, ülkeyi ilgili BM kararları temelinde yeniden birleştirme amacıyla Yunanistan'ın Kıbrıs'a verdiği güçlü desteği ve iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını her yönden teyit ettiğini vurguladı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı