Kıbrıs Barış ve Diyalog Merkezi (CPDC) ve Barış Kararı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek Kıbrıs'taki "mevcut çıkmaz" konusundaki derin endişelerini dile getirerek ileriye dönük somut adımlar önerdiler. İlgili açıklamaya göre, iki örgüt mektupla, BM Genel Sekreteri'nin dikkatini, uzun süredir devam eden statükonun yarattığı tehlikelere ve tehditlere çekiyor ve devam eden çabalarda şeffaflık ve kapsayıcılığın yanı sıra bir çözümün aciliyetini vurguluyor.

Mektupta, iki örgüt BM Genel Sekreteri'ne, uluslararası toplumun, onun liderliğinde, Kıbrıs'taki zorlukların üstesinden gelmek ve kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için yorulmadan çalışmak üzere acil, kararlı ve şeffaf adımlar atmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Ortak deklarasyonlarında belirtildiği üzere örgütler, ortak zeminin zaten var olduğunu ve on yıllarca süren müzakereler sonucunda iki taraf arasında bir uzlaşma olarak elde edildiğini ve "şimdi yapılması gerekenin, son adımı kesinlik ve kararlılıkla atmak olduğunu" ekliyorlar.

Mektup, Meltem Onurkan Samani ve Nikos Mesaritis tarafından koordine edildi ve Andreas Assiotis, Kety Clerides, Stefi Drakou, Alexandra Galanou, Andy Georgiou, Ioannis Kasoulides, Kikis Kazamias, Praxoula Kyriacou Antoniadou, Erato Kozakou Markoulli, Andros Kyprianou, Alekos Trygidis, Manthos Mavromatis, Haris Psaltis, Derya Beyatlı, Meral Birinci, Mehveş Beyidoğlu, Ipek Borman, Barış Burcu, Emine Çolak, Emete İmge, Bülent Kanol, Gregory Konyalian, Huseyin Silman, Layik Topcan, Burak Maviş, Özdil Nami ve Bulut Unvan tarafından imzalandı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı