Avrupa çapındaki siyasî hareket Volt Avrupa, iki devletli bir çözüm veya diğer taksim eksenli modellerle ilgili fikirlerin ne uygulanabilir ne de gerçekçi olduğunu ve kesin bir dille reddedilmesi gerektiğini belirtti. Volt ilgili yeni açıklamasında bu geçersiz formüllerin yerine, Birleşmiş Milletler kararlarında belirtildiği üzere, tüm Kıbrıslıların güvenliğini, özgürlüğünü ve refahını sağlayacak çerçevenin, tek egemenliğe, tek uluslararası kişiliğe, tek vatandaşlığa ve siyasî eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon olan birleşik bir Kıbrıs olduğunu vurguladı.

Kıbrıs'a yönelik ikinci istilânın yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada Volt Avrupa, Kıbrıs halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirterek, geçmişin kurbanlarını onurlandırmanın ve anılarını yaşatmanın en iyi yolunun, empati ve anlayışın hâkim olacağı birleşik, federal bir Kıbrıs'ın yaratılmasını desteklemek olduğunu kaydetti.

Volt Avrupa açıklamasında, Kıbrıs sorununa kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm bulmayı amaçlayan tüm çabaları destekleme taahhüdünü yineledi. Ayrıca, Kıbrıs'ın iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olarak yeniden birleşmesi için tüm ilgili taraflar arasında diyalog, diplomasi ve iş birliğinin yeniden başlamasını desteklediğini belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı