Kıbrıs Devlet Toprak Geliştirme Ajansı, kalkınma programı çerçevesinde satın alma veya kiralamada uygun fiyatlı konut sağlanması için üç maddeden oluşan bir yolda ilerleyecek.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) açıklamalarda bulunan ajansın Genel Müdürü Eleni Symeonidou, Kıbrıs Toprak Geliştirme Ajansının konut sıkıntısını hafifletmedeki katkısını anlattı.

Buna göre ajans, uygun fiyata konut satıyor, uygun fiyatta daire kiralıyor; İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulan ve bireylere düşük fiyatlarla daire sağlamayı amaçlayan teşvikleri yönetiyor.

 

Hazır ev ve dairelerin satışı

------------------

Symeonidou, Toprak Geliştirme Ajansının kalkınma programında ilk maddeyi, yaklaşık 45 yıldan bu yana yapıldığı gibi konut çözümleri sunmak, yani orta ve düşük gelirli kişilere ev ve daire inşa etmek ve satmak olarak açıkladı.

Şu anda Lefkoşa'nın merkezine yakın bir banliyö olan Kaymaklı'da satılık daireler bulunuyor.

Şubat 2025'e kadar da Larnaka'daki daireler, iki yatak odalı bir daire için 153.000 avroluk fiyata, güneş panelleri ve soğutma-ısıtma cihazları fiyata dâhil olarak satışa hazır olacak.

Ajans önümüzdeki dönemde Limasol yakınlarındaki Polemidia ve Lefkoşa yakınlarındaki Kokkinotrimithia'da evler ve Lefkoşa'nın Ayios Dometios, Aglantzia ve Lakatamia banliyölerinde daireler inşa etmeyi planlıyor.

Birimlerin uygun fiyatına rağmen Symeonidou, konutlardan yararlanacak olanlar için finansman onayında sorunlar olduğunu söyledi; “İnsanlar ilgileniyor, başvurularını yapıyorlar ancak finansmanla ilgili bazı sorunlar var. Faiz oranlarındaki artış ve aylık taksit tutarları nedeniyle insanlar kredi almada zorluk çekiyorlar” şeklinde konuştu.

 

Önümüzdeki yıllarda Limasol'da 600 uygun fiyatlı daire

----------------

İkinci aşama Limasol’da. Konut sıkıntısının daha belli olduğu, kiraların daha yüksek olduğu Limasol'da önümüzdeki altı yıl içinde kiralamak için yaklaşık 600 daire inşa edilmesi planlanıyor.

Proje, Limasol Belediyesi ile yapılan iş birliği sonucu gerçekleştirilecek.

Symeonidou'ya göre, ilk 138 ünitenin inşası Ekim ayında başlayacak.” İlk dairelerin 17 ay sonra kiraya verilmesi bekleniyor.

Bir soruyu yanıtlayan Symeonidou, daire kiralarının piyasadaki kiraların en az %30 altında olmasının beklendiğini, daha da düşürülmesinin amaçlandığını belirtti.

 

Bireyler tarafından satılan uygun fiyatlı konutlar için teşvikler

---------------

Devlet Toprak Geliştirme Ajansı’nın üzerinde çalıştığı üçüncü konu, hükûmetin duyurduğu teşviklerle ilgili. Bu teşvikler, arsalarını geliştiren arazi geliştiricilerinin veya özel kişilerin, inşa ettikleri ek birimlerin bir kısmının Ajans tarafından belirlenen konuttan yararlanacaklara, kuruluşun kendi birimlerini sattığı fiyatla aynı olan Ajans tarafından belirlenen fiyattan satılması koşuluyla ek bir yapı faktöründen faydalanmaları şeklinde belirlendi.

Arazi geliştiricilerinin bu teşviklere ilgi gösterip göstermediği sorusuna Genel Müdür Symeonidou, Ajansın büyük bir bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü, atölyeler ve özel toplantılar düzenlediğini ve tanıtım faaliyetlerinin Eylül ayında yeniden başlayacağını söyledi.

Kıbrıs Devlet Toprak Geliştirme Ajansı Genel Müdürü Eleni Symeonidou, “Şu anda inşaat sektörünün ilgisini çekmeyi başardığımızı düşünüyoruz. Teşviklerden yararlanmak için ilk anlaşma temmuz ayında imzalandı. Anlaşma Limasol bölgesi yakınlarındaki İpsonas’ta bir geliştirmeyle ilgili. Burada 6 adet uygun fiyatlı konut sağlanacak. İpsonas'taki daireleri 123.000 avroya satacağız” şeklinde konuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı