Avrupa Komisyonu, Portekiz'in Madeira Adası'ndaki Ribeira Brava yakınlarında meydana gelen yangınla mücadele çabalarına destek olmak amacıyla Sivil Koruma Mekanizmasını harekete geçirdi. İspanya'dan iki adet Canadair yangın söndürme uçağı, Mekanizma kapsamında Portekiz'in talebi üzerine Avrupa Komisyonu tarafından hemen görevlendirildi.

Portekiz'in talebi üzerine harekete geçen Avrupa Komisyonu, Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi (ERCC) aracılığıyla rescEU Programı kapsamında İspanya'dan iki adet Canadair yangın söndürme uçağının Portekiz'e ait Atlantik Okyanusu'ndaki bir ada grubu olan Madeira'ya ulaşmasını sağladı. Uçaklar bugün adaya ulaşacak.

Bu uçaklar, zorlu arazi koşullarında hayati önem taşıyan hava desteği sağlayarak yerel ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmalarına katkı sağlayacak. Ayrıca, yerel makamlara yangınla mücadelede yardımcı olmak üzere Copernicus acil durum uydu sistemi de devreye alındı ve bölgenin haritalandırılması sağlanıyor.

Avrupa Komisyonu, durumu yakından takip ettiğini ve ihtiyaç hâlinde ek kaynakları seferber etmeye hazır olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Bu seferberlik, Sivil Koruma Mekanizmasının doğal afetlere karşı ortak bir Avrupa tepkisi oluşturmadaki hayati rolünü bir kez daha gözler önüne seriyor ve AB'nin zor zamanlarda üye devletleriyle dayanışma içinde olduğunu bir kez daha kanıtlıyor" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, AB'nin bu yılki yangın sezonu öncesinde rescEU programının ve Avrupa Sivil Koruma Ekibinin kapasitelerini artırdığı, şu anda 10 üye devlette konuşlanmış 28 uçak ve 4 helikopterin hazır bulunduğu belirtildi. Bunlara ek olarak, 12 ülkeden 560'dan fazla itfaiyeci, Avrupa genelinde ihtiyaç duyulan bölgelere konuşlandırılarak yerel itfaiye ekiplerine destek vermeye hazır bekletiliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı