Kıbrıs Otelciler Birliği (PASYXE) Mağusa Bölge Başkanı Panagiotis Konstantinou, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Mağusa bölgesindeki otellerin temmuz ve ağustos aylarında %85-95'lik doluluk oranlarına ulaştığını belirtti. Konstantinou, sonbaharın ilk iki ayı için alınan rezervasyonlara dayanarak, geçen yılki doluluk oranlarına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Konstantinou, "Temmuz ve ağustos ayları bölge otelleri için oldukça başarılı geçti. Eylül ayı rezervasyonları da geçen yılki seviyelerle aynı doğrultuda ilerliyor. Mevcut rezervasyonlar ve eylül ayına kadar devam etmesini umduğumuz talep doğrultusunda 2023 hedeflerimize ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Ekim ayında da turist rezervasyonlarının bu şekilde devam etmesi hâlinde, geçen yılki performansımıza oldukça yakın bir sonuç elde edeceğiz" dedi.

Konstantinou ayrıca, "Kasım ayında da rezervasyonların sürmesi durumunda sonuçların daha da iyi olacağını" umduğunu dile getirdi.

Otellerdeki mevcut doluluk oranlarının %85-95 arasında olduğunu belirten Konstantinou, bu yıl önceki yıllara göre rezervasyonlarda bazı farklılıklar gözlemlediklerini söyledi. Özellikle Birleşik Krallık'tan gelen turistlerin tatil sürelerini kısalttığını belirten Konstantinou, "Mağusa bölgesinin ana pazarı Birleşik Krallık. Ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle turistlerin daha kısa süreli konaklamaları tercih ettiğini görüyoruz. Örneğin, 9 gün yerine 7 gün konaklıyorlar" dedi.

Bu durumun, gelen yolcu sayısında artış olmasına rağmen, konaklama sürelerinde düşüşe neden olduğunu belirten Konstantinou, "Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgelerine turist sızması ve Airbnb gibi platformların yaygınlaşması da bu durumu etkiliyor. Gelen yolcu sayısında artış yaşanırken, konaklama süreleri olması gereken seviyelerde değil" şeklinde konuştu.

Konstantinou, tüm bu olumsuzluklara rağmen Mağusa bölgesindeki otellerin doluluk oranlarından memnun olduklarını sözlerine ekledi.

Eylül ayı rezervasyonlarının oldukça iyi olduğunu belirten PASYXE Mağusa Başkanı, "Son dakika rezervasyonlarının yoğun olmasına rağmen, eylül ayı için oldukça iyi rakamlara sahibiz. Geçen yıl aynı dönemde boş kapasitemiz oldukça fazlaydı. Ekim ayı da iyi bir ay olma yolunda ilerliyor ve geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iyi bir performans sergileyeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Mağusa bölgesine turist çeken pazarlar hakkında da bilgi veren Konstantinou, "İlk sırada Birleşik Krallık yer alıyor. Onu İskandinav ülkeleri, İsrail, Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi Orta Avrupa ülkeleri takip ediyor. Son yıllarda yükselişte olan ve her yıl daha fazla turist gönderen Polonya da önemli pazarlarımız arasında. Ayrıca Sırbistan, Romanya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'nden de turist ağırlıyoruz" dedi.

PASYXE Mağusa Başkanı, turizm yılını olumlu bir şekilde kapatacaklarını umduğunu belirterek, "Öngörülemeyen bir durum yaşanmazsa, ekim ayında da iyi bir performans sergileyerek geçen yılki rakamlara yakın bir sonuç elde edebiliriz. Bu da turizm yılı genelinde hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacaktır" dedi.

KHA/FZ/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı