Kıbrıs Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panayiotou, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, ülkede şimdiye kadar küçükbaş hayvan vebası (PPR) vakasına rastlanmadığını söyledi. Yunanistan'da görülen vakalar üzerine KHA'ya konuşan Panayiotou, PPR'nin insanlara bulaşıcı olmadığını ve insanları etkilemediğini vurgulayarak, küçükbaş hayvanlarda veba vakası tespit edilmesi hâlinde halk sağlığı açısından endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti.

Hastalığın Kıbrıs'a yayılmasını önlemek için Veterinerlik Hizmetlerine kontrollerin artırılması talimatını verdiğini belirten Panayiotou, önlemenin en önemli adım olduğunu vurguladı. Panayiotou ayrıca, sıkı kontrollerin yanı sıra, Veterinerlik Hizmetleri'nin çiftçiler için PPR hakkında bilgilendirici materyaller hazırladığını ve bu materyallerde hayvanların sağlıklı olduğundan emin olmak için alınması gereken önlemlerin listelendiğini belirtti.

Dr. Panayiotou, çiftçilerin hayvanlarının sağlığından sorumlu kişilerden aldıkları talimat ve yönergelere sıkı sıkıya uyduklarını ifade etti. "Durumun ciddiyetinden dolayı, tüm mücadele süreci, tüm üye ülkelerin uyması gereken belirli önlemler temelinde, AB düzeyinde (Hayvan Sağlığı, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Güvenliği Komitesi) yürütülmekte ve uygulanmaktadır" dedi.

Veterinerlik Hizmetleri Müdürü: "İnsanlara bulaşmıyor"

-----------------------------------------

KHA'nın Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Christodoulos Pipis ile yaptığı telefon görüşmesinde Pipis, küçükbaş hayvan vebasının insanlara bulaşmadığı için insanları etkilemediğini söyledi.

Pipis, hastalığın esas olarak sağlıklı hayvanların hasta hayvanlarla doğrudan teması, gözyaşı, salya, idrar ve dışkı gibi salgılar yoluyla ve ayrıca kontamine yiyecek, su, ekipman ve taşıma araçlarıyla bulaştığını söyledi.

Veterinerlik Hizmetleri Müdürü, "İnsanlara bulaşmıyor. Halk sağlığı açısından endişelenecek bir durum yok. İnsanlar bu hastalıktan dolayı herhangi bir risk altında değil" dedi.

Hastalığa yakalanan hayvanların belirtileri

--------------------------------

Christodoulos Pipis'e göre, vebaya yakalanan hayvanlar; yüksek ateş, depresyon, uyuşukluk, iştahsızlık, nefes darlığı, kanlı ishal, göz ve ağızdan akıntı, ağızda yaralar, ağız kokusu gibi belirtiler gösteriyor.

Küçükbaş hayvan vebasının (PPR) Türkiye'de endemik olduğu ve Temmuz 2024'te Yunanistan ve Romanya'da tespit edildiği belirtildi. Hastalık ayrıca Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın birçok ülkesinde de endemik.

KHA/ELA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı