Yunanistan Enerji Bakanı Thodoros Skylakakis, "Büyük Deniz Ara Bağlantısı (Great Sea Interconnector, GSI)" olarak adlandırılan elektrik bağlantı projesinin, özellikle Kıbrıslı tüketicilere sağlayacağı faydalar göz önüne alındığında ekonomik fizibilitesinin tartışılmaz olduğunu vurguladı.

Skylakakis, açıklamasında, Yunanistan Elektrik İletim Sistemi Operatörü (ADMIE) tarafından yapılan modelleme çalışmasının verilerine ve iki ülke pazarının işleyişine dair verilere göre, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki fiyat farkının çok büyük olduğunu ve bu nedenle tüm gerçekçi senaryolarda projenin Kıbrıslı tüketiciler açısından önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti.

Bakan Skylakakis, projenin tüketiciler açısından ekonomik olarak uygulanabilir olmasına rağmen, uygulama aşamasında düzenleyici engellerle karşılaşıldığını da belirtti. Projenin yapımcısı olan ve %51'i Yunan devletine ait olan ADMIE'nin, yasal olarak zarara uğratılmadan projenin gerçekleştirilebilmesi için mevcut düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Skylakakis, "Mevcut düzenleyici çerçeve, projenin ekonomik fizibilitesini tam olarak sağlayamıyor," dedi.

Skylakakis ayrıca, ilgili Avrupa düzenlemelerine göre düzenleyici otoritelerin sorumluluğunda olan ekonomik fizibilitenin, Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu'nun (RAEK) geçtiğimiz temmuz ayında aldığı karara ve kablo üreticisiyle yapılan sözleşmedeki ilgili sürelerin dolmasına rağmen henüz sağlanamadığını da sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı