Yunanistan Elektrik İletim Sistemi Operatörü (ADMIE) CEO'su Manos Manousakis, Selanik'te düzenlenen 2. Avrupa-Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Diyaloğunda (MEFED 2024) yaptığı açıklamada, Great Sea Interconnector (GSI, Büyük Deniz Ara Bağlantısı) olarak adlandırılan Yunanistan-Kıbrıs-İsrail elektrik hattının enerji ihracatı ve ithalatı için yeni fırsatlar yaratacağını belirtti.

ADMIE tarafından yapılan açıklamaya göre, Manousakis ve ADMIE Başkan Yardımcısı ve Teknoloji, Sistem Geliştirme ve Strateji Genel Müdürü Ioannis Margaris, Yunanistan ve Avrupa'nın enerji dönüşümünde uluslararası elektrik hatlarının kritik rolüne vurgu yaptılar.

Manousakis, "Geçtiğimiz hafta, önümüzdeki aylarda ilerleyecek olan Suudi Arabistan ile elektrik bağlantısı için nihai çalışmaların yapılmasına karar verdik. Elbette, teknik olarak desteklediğimiz, Copelouzos Grubu tarafından yürütülen özel bir proje olan Yunanistan-Mısır bağlantısı da var" açıklamasını gerçekleştirdi.

Yunanistan'ın enerji rezervinde yenilenebilir enerjinin %60'a ulaştığını belirten Manousakis, "Ayrıca, açık deniz rüzgâr çiftliklerinin geliştirilmesi konusunda çok iddialı planlarımız var, bu da ihracat ihtiyacının daha da artacağı anlamına geliyor. Bu nedenle bir dizi yeni uluslararası elektrik hattı planlıyoruz" dedi.

Manousakis, bu projelerin Akdeniz'den büyük tüketim merkezlerinin bulunduğu Orta Avrupa'ya büyük miktarda "yeşil" enerji taşınmasını sağlayabileceğini belirterek, "Bu, dâhil olan tüm ekonomiler için karşılıklı olarak faydalı olacaktır" diye ekledi.

ADMIE'nin açıklamasına göre, Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Genel Müdürü Marios Panayides, adanın Avrupa elektrik şebekesine entegre edilmesi ve enerji yalıtımına son verilmesi için elektrik bağlantılarının gerekliliğine değindi.

Panayides, Avrupa'nın iddialı enerji ve iklim hedefleri göz önüne alındığında, elektrik hatlarını kıtanın enerji dönüşümü için kesinlikle gerekli alt yapılar olarak nitelendirdi.

ADMIE'nin açıklamasına göre Panayides, Kıbrıs örneğinde, Yunanistan üzerinden Avrupa'nın geri kalanıyla elektrik bağlantısının, elektrik fiyatlarının düşürülmesine, adanın enerji arz güvenliğine ve enerji rezervinin "yeşillendirilmesine" katkıda bulunacağını söyledi.

Açıklamada ayrıca, Avrupalı Sistem Operatörleri ve Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakan Yardımcısı Sabah Mashaly'nin katılımıyla gerçekleştirilen panelde hem AB ülkeleri arasında hem de Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika arasında elektrik hatlarının hızlandırılması gerektiği vurgulandı.

ADMIE'nin açıklamasına göre Mashaly, bölgede planlanan elektrik hatlarına ilişkin olarak, Yunanistan üzerinden Avrupa sistemine büyük miktarda "temiz" yenilenebilir enerji taşıması planlanan Yunanistan-Mısır GREGY bağlantısına dikkat çekti.

ADMIE Başkan Yardımcısı Ioannis Margaris, Yunanistan-Almanya elektrik hattı Green Aegean Interconnector hakkında yaptığı konuşmada, "Sistem Operatörü, Yunanistan-Almanya elektrik hattını olgunlaştırıyor ve 2024 yılı sonuna kadar projenin fizibilite çalışmasını sonuçlandıracak" dedi.

Margaris, ADMIE'nin Slovenya, Avusturya ve Almanya Sistem Operatörleri ile tedarikçiler gibi ilgili tüm taraflarla açık bir diyalog içinde olduğunu ve projenin teknik fizibilitesinin, komşu sistemlerin ihtiyaçlarının ortaklaşa belirlenmesi ve tasarımın ilerletilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Margaris, "Bu, şu anda dünya çapında geliştirilmekte olan birkaç çok uçlu elektrik hattından biridir ve son teknoloji ürünü bir projedir" diye ekledi.

Bu temelde Margaris, ADMIE'nin son yıllarda Ege'de hayata geçirdiği çok zorlu ada bağlantılarından edindiği tecrübe sayesinde bu ölçekteki projelere olan güven ve teknik bilgi birikimine sahip olduğunu söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı