Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, çarşamba günü Brüksel’de yapılan bir toplantı sırasında Avrupa Komisyonu'nun Enerji Birliği’nin durumu hakkındaki raporu sundu.

Raporda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması konusunda ilerleme kaydedilmesi ihtiyacı vurgulanıyor ve Avrupa'nın enerji fiyatları ve küresel rekabet konusunda karşı karşıya bulunduğu zorluklara atıfta bulunuluyor.

Komiser, Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna'yı istilâsı sonrasında Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılıktan kurtulma hedefine ulaşmak için başlattığı REPowerEU programında daha çok ilerleme kaydedilmesi gerektiğine işaret etti.

Rapora göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesindeki temel zorluklardan biri ve tüm üye ülkelerin ulusal enerji ve iklim planlarını en yakın zamanda sunma ihtiyacına işaret ediliyor.

Açıklanan verilere göre, Kıbrıs söz konusu planı sunmayan ülkeler arasında bulunuyor; 2023 iklim hedefleri hakkındaki Ulusal Enerji ve İklim Planları (National Energy and Climate Plans - NECPs) sunan ülkelerin ise: Danimarka, Fransa, Finlandiya, İtalya, İrlanda, Lüksemburg, Belçika, Hollanda , İsveç, Letonya ve Almanya oldukları belirtildi.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı