Güvenlik konusunda iş birliğini derinleştirmenin ve daha geniş bölgede istikrarı artırmanın yolları, çarşamba günü Kıbrıs Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Lefkoşa’da yer alan 3’üncü Savunma ve Güvenlik Diyaloğunda görüşüldü.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa ve NATO İşleri Müdürü Alton Buland liderliğindeki ABD heyeti, ABD Avrupa Komutanlığı, New Jersey Ulusal Muhafızları ve Kıbrıs'taki ABD Büyükelçiliği temsilcilerinden, Kıbrıs heyeti de, Savunma Bakanlığı Ofisi Müdürü Tuğgeneral Charis Georgiou liderliğinde Savunma Bakanlığı ve Ulusal Muhafız Ordusu Genelkurmay Başkanlığından yetkililerden oluştu.

İki heyet görüşmede, savunma iş birliklerinde kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirdi; Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) Programı, ortak tatbikatları, eğitim programlarındaki önemli ilerlemeleri ve Kıbrıs’ın Devlet Ortaklığı Programı’ndaki ilk yılını başarıyla tamamlaması ele alındı.

Görüşmede, 9 Eylül 2024’te Kıbrıs’ta imzalanan İkili Savunma İş Birliği Yol Haritasında belirtilen hedefler doğrultusunda ikili güvenlik iş birliğini geliştirmenin başka yolları da araştırıldı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı