Kıbrıs ve Gürcistan arasındaki yakın dostluk ve mükemmel ilişkiler, perşembe günü Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou ve Gürcistan’ın Kıbrıs’taki yeni Büyükelçisi Konstantine Kvachakidze arasındaki nezaket ziyaretinde yeniden teyit edildi.

Ziyarette özellikle parlamento düzeyinde olmak üzere, iş birliğini daha da güçlendirme yönündeki karşılıklı istek dile getirildi.

Temsilciler Meclisinden yapılan basın açıklamasına göre Demetriou, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda Kıbrıs sorununu çözme çabalarına verdiği tutarlı destekten dolayı Gürcistan’a teşekkür etti.

Kıbrıs tarafının, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı adil ve sürdürülebilir bir çözüm hedefleyen Birleşmiş Milletler çerçevesinde önemli görüşmeleri yeniden başlatma taahhüdünü yineleyen Demetriou, Türkiye’nin “iki devletli” çözüm talebinin kabul edilemez olduğunu çünkü bunun Türk işgalinin sonuçlarını meşrulaştıracağını vurguladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) artan provokasyonlarını kınadı ve bunların olumlu hava yaratma çabalarını engellediğinin altını çizdi.

Büyükelçi Kvachakidze de ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümüne desteğini yeniden teyit etti ve Gürcistan'ın yabancı işgalle ilgili kendi deneyimi nedeniyle durumu tamamen anladığını belirtti.

Gürcistan Büyükelçisi Kıbrıs’a, ülkesinin Avrupa yolunda verdiği destek için teşekkür etti ve ülkenin Avrupa Birliği (AB) entegrasyonuna yönelik gerçekleştirdiği önemli reformları anlattı.

Demetriou Büyükelçi Kvachakidze’ye, Gürcistan’a Avrupa yolunda tam destek verecekleri konusunda güvence verdi; Batı Balkanlar’ın AB katılım umutlarını daha da ilerletmek gerektiğini belirtti.

Ziyarette, Gürcistan’da gelecek ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerinin ardından parlamentolararası etkileşimin güçlendirilmesi amacıyla Temsilciler Meclisi ile Gürcistan Büyükelçiliği arasındaki yakın iş birliğinin sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı