Kolorektal (hem kolon hem rektum) kanserinin Kıbrıs’ta erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen 3’üncü kanser türü olduğu belirtildi.

Kıbrıs Kanser Hastaları ve Dostları Derneği PASYKAF’ın basın açıklamasına göre, tüm kanser vakalarının %90-95’i çevre ve yaşam tarzına bağlı oluyor.

Verilere göre 2020 yılında Kıbrıs’ta erkeklerde 233, kadınlarda ise 143 yeni vaka görüldü.

Basın açıklamasında, kolon kanserinin hem erkeklerde hem de kadınlarda aynı sıklıkta teşhis edildiği ve erken teşhis edilip doğru şekilde tedavi edildiğinde vakaların %90’ının tedavi edilebildiği kaydedildi.

PASYKAF'a göre semptomlar ve risk faktörleri arasında bağırsak sıklığı veya dışkı kıvamı gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, sürekli karın rahatsızlığı, dışkıda kan, açıklanamayan yorgunluk veya güçsüzlük ve açıklanamayan kilo kaybı, mide bulantısı veya sık kusma yer alıyor.

PASYKAF, yüksek riskli gruplara ait yani 45 yaş üstü olan inflamatuar bağırsak hastalığı olan, ailesinde kolon kanseri geçmişi bulunan veya polip bulunan, Tip 2 diyabet veya yüksek insülin seviyeleri olan kişilerin doktorlarıyla doğru tanı almanın en iyi yolunu görüşmelerinin önerildiğini açıkladı.

Kolon kanserinin gelişimine katkıda bulunan diğer risk faktörleri arasında sigara, alkol, yağ oranı yüksek ve lif oranı düşük beslenme ve egzersiz eksikliği yer alıyor.

Kolon kanserinin başlangıç ​​yaşı genellikle 50 yaşından sonra oluyor. Bu nedenle ilk kolonoskopinin bu yaşta yapılması ve her 5 yılda bir tekrarlanması öneriliyor.

PASYKAF, Sağlık Bakanlığı tarafından 50 yaş üstü kişilerde kolon kanserinin tespiti için nüfus tarama programının uygulanmasının önemini vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı, 50-74 yaş grubundaki vatandaşların programa katılmak üzere çağrılacağını daha önce duyurmuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı